Cocu ziet 'type Luis Enrique' bij Vitesse en 'Theo Janssen-effect': 'Zei ik al'

Cocu ziet 'type Luis Enrique' bij Vitesse en 'Theo Janssen-effect': 'Zei ik al'

16-10-2022 07:27
20

Phillip Cocu is na zijn eerste zege als trainer van Vitesse vol lof over Ryan Flamingo. De negentienjarige middenvelder opende tegen SC Cambuur de score uit een vrije trap van Maximilian Wittek.

Cocu maakte zelf in zijn eerste seizoen bij FC Barcelona twaalf doelpunten. Dat lijkt wat te hoog gegrepen voor Flamingo."Hij heeft wel een uitzonderlijke timing en het lef om een bal aan te vallen. Hij gaat ongetwijfeld veel goals maken uit corners en vrije trappen", zegt de oefenmeester bij ESPN. "Het is mooi om te zien: een jongen van zijn leeftijd die centraal speelt, power en lef heeft en alles in de strijd gooit. Hij is heel leergierig en wil alles goed doen, soms ook te goed."

De timing van de Sassuolo-huurling doet Cocu denken aan een voormalig teamgenoot. "Ik heb bij Barcelona met Luis Enrique gespeeld. Dat was ook een type middenvelder die altijd een neusje voor de goal had, zoals bij voorzetten en standaardsituaties. Ryan heeft dat ook. Hij laat dat ook vaak op trainingen zien. Ik vroeg al of hij ook in de spits had gespeeld, dat had hij. Hij is heel allround. Ryan heeft veel kracht, maar ook een goede basistechniek en een goede sprongkracht. Hij is een heel talentvolle jongen."

Cocu is blij met de progressie bij Vitesse na de 0-3 zege in Leeuwarden. "We zijn niet zo lang geleden deze kant op gegaan met deze manier van spelen. We zijn zoekende in de afstemming: het team is in ontwikkeling. Op de trainingen zie ik al progressie en aan de bal vond ik het de eerste 20, 25 minuten heel goed. We waren niet zo naïef als tegen Fortuna. Ik vind het nu ook een verdiende overwinning, maar we zijn er nog niet."

Is er sprake van een Theo Janssen-effect? "Ja, dit zei ik toevallig net ook al tegen hem. Hij zal ook zeker zijn rol spelen, maar dat doet uiteindelijk iedereen. Niet alleen de jongens die in basis starten. Daan Reiziger moest er vanuit het niets staan en houdt de nul. Je doet het met z'n allen en dat hebben we meer uitgestraald dan vorige week."