Amsterdam spreekt van 'ongekend dieptepunt' na 'laffe en intimiderende' actie

Amsterdam spreekt van 'ongekend dieptepunt' na 'laffe en intimiderende' actie

05-11-2022 13:54 Laatste update: 14:29
607

Het spandoek dat PSV-supporters in de nacht van vrijdag op zaterdag ophingen bij de woning van de Amsterdamse burgemeester Femke Halsema is 'een ongekend dieptepunt'. Dat stelt de Amsterdamse gemeenteraad en het college van B&W in een reactie aan Het Parool.

Halsema besloot in augustus om geen fans van PSV toe te laten tijdens de Eredivisie-topper van zondag vanwege problemen bij het duel om de Johan Cruijff Schaal. 'De maat is vol', schreef ze in een brief aan algemeen directeur Marcel Brands van de Eindhovenaren. Antisemitische spreekkoren, kwetsende liederen en zeer onsmakelijke verwensingen richting Ajax-spelers werd onder meer opgegeven als reden.

Dit weekeinde besloten de PSV-supporters te reageren. 'Van supporters pesten word(t) je blij, je zoon is een crimineel niet wij', stond er op het spandoek. Het is een verwijzing naar de zoon van Halsema, die in 2019 werd gearresteerd omdat hij een nepwapen had en op een woonboot had ingebroken.

De gemeenteraad en het college van burgemeester en wethouders vinden de actie van de PSV-fans 'een ongekend dieptepunt', laten zij weten aan Het Parool. 'De actie gaat ver over de grenzen heen van wat wij acceptabel vinden. Onze burgemeester is een publiek figuur. Kritiek en discussie horen bij haar werk. Dat is iets anders dan op laffe en intimiderende wijze haar gezin erbij te slepen.'