Ik sluit niet uit dat dit het beste WK uit de geschiedenis wordt

"Ik sluit niet uit dat dit het beste WK uit de geschiedenis wordt"

16-11-2022 08:21 Laatste update: 08:33
95

Met grote belangstelling leeft Roberto Martínez toe naar het WK in Qatar. De bondscoach van België weigert zijn eigen land als absolute titelfavoriet te bestempelen. 

Het kleeft aan België dat het tot nu toe geen groot toernooi heeft weet te winnen, ondanks de 'Gouden Generatie', waar zoveel over gesproken wordt. "Ik weet niet of we vroeger favorieten waren... De groep is volwassen en kent de verwachtingen die in België worden gewekt. Als je naar het WK gaat, zijn er acht teams die het kunnen winnen: de vier Europese halve finalisten van 2018 (Frankrijk, België, Kroatië, Engeland, red.), plus Spanje, Duitsland, en de twee Zuid-Amerikaanse landen: Argentinië en Brazilië. Het is moeilijk om de ene favoriet boven de andere te kiezen", zegt Martínez tegen AS.

Toch zal het voor België erop of eronder worden in Qatar, omdat de huidige generatie ouder wordt. "Sinds 2018 zijn er slechts vier spelers gestopt. Het is geen grote verandering geweest, maar de jongere spelers eisen een belangrijkere rol op: De Keteleare, Doku, Debast... We hebben iets eerder geprobeerd om met de generaties samen te werken. En we hebben het geluk dat de huidige generatie de volgende graag helpt."

"België staat al vier jaar op nummer één op de FIFA-ranking. Wij zijn een land met elf miljoen inwoners! Het markeren van een tijdperk kan verder gaan dan winnen of niet winnen. Deze generatie verdient een titel en daarvoor gaan we naar Qatar. Maar het nalatenschap van de huidige generatie, is al onbetwistbaar", zegt Martínez, die erkent dat het voor clubs lastig is om spelers af te staan aan het WK. "Het is lastig voor de competities, maar voor de spelers is dit hét uitgelezen moment. Zij komen aan zonder vermoeidheid en zijn sportief op hun best. Ik sluit niet uit dat dit het beste WK uit de geschiedenis wordt."