Missie Messi volbracht: Argentinie grijpt titel in een van beste WK-finales ooit

18-12-2022 18:55 Laatste update: 23:45
309

Argentinië is zondagavond ten koste van Frankrijk wereldkampioen voetbal geworden. In een WK-finale om nooit meer te vergeten trok de ploeg van bondscoach Lionel Scaloni na strafschoppen aan het langste eind, nadat de wedstrijd in reguliere speeltijd werkelijk alle kanten op ging.

Met een nederlaag tegen Saudi-Arabië had Argentinië niet slechter aan het WK konden beginnen, maar daarna volgden overwinningen op Mexico, Polen, Australië, het Nederlands elftal en Kroatië. Frankrijk verloor in de groepsfase enkel van Tunesië en bereikte de finale door Polen, Engeland en Marokko uit te schakelen.

Echt overtuigend was het dit WK zelden bij Frankrijk, maar de wedstrijd tegen Argentinië spande de kroon. Frankrijk werd in grote delen van de wedstrijd overklast door Argentinië, dat veel in het werk stelde om Kylian Mbappé uit te schakelen. Dat lukte, maar ook de andere Franse spelers kwamen er niet aan te pas in Lusail. Argentinië was op alle facetten beter en overtroefde Frankrijk vooral op fysiek vlak.

Na ruim twintig minuten spelen klonk er een orkaan van geluid toen Messi Argentinië vanaf de stip de voorsprong bezorgde. Daar ging een overtreding van Ousmane Dembélé op Di Maria aan vooraf. Makkelijk gegeven of niet, de Poolse scheidsrechter Szymon Marciniak legde de bal wel op de stip en Messi pakte uit.

Frankrijk bakte er werkelijk niets van, had na een half uur spelen nog geen schot op doel gelost en liep in het mes nadat Argentinië naar 2-0 counterde. Alexis Mac Allister sprintte richting het doel van Frankrijk en Di Maria passeerde doelman Hugo Lloris. De Franse bondscoach Didier Deschamps had ondertussen genoeg gezien en voerde vlak voor rust twee wissels door: Randal Kolo Muani voor Dembélé en Marcus Thuram voor Olivier Giroud.

Mbappé zet finale op zijn kop
Veel van het spelbeeld uit de eerste helft zagen we terug in de tweede, namelijk dat Argentinië de bovenliggende partij was en Frankrijk weinig had in te brengen. Lloris voorkwam de 3-0 van Julian Álvarez en daarna was het beste van Argentinië er wel vanaf. En omdat Frankrijk ook na een uur nog geen kans gekregen had, bloedde de wedstrijd langzaam dood.

Maar waar werkelijk niemand rekening mee gehouden had, gebeurde zondag in Lusail. Het tot dusver kansloze Frankrijk kantelde de wedstrijd in een tijdsbestek van twee minuten. Marciniak wees naar de stip na een valpartij van Kolo Muani in het strafschopgebied, waardoor Kylian Mbappé er vanaf de stip ineens weer een wedstrijd van maakte. En wat Argentinië dit WK telkens overkwam, gebeurde tegen Frankrijk opnieuw: het stortte na de tegentreffer volledig in en incasseerde amper twee minuten later ook de 2-2 van Mbappé, die doelman Emiliano Martínez wederom verschalkte en de finale volledig op zijn kop zette. Ongekende taferelen, maar in Frankrijk kunnen ze onmogelijk zeggen dat het verdiend was.

De comeback gaf Frankrijk de energie, lef en wilskracht die het zeventig minuten daarvoor niet had. Argentinië had de zaken tot de 2-1 uitstekend onder controle, maar vreesde ineens dat het de verlenging niet eens zou halen. In de blessuretijd kreeg Frankrijk meerdere kansen om die te voorkomen, terwijl Lloris in de allerlaatste minuut de 3-2 van Messi voorkwam. Wat lang niet eens een klassieker leek te worden, werd het uiteindelijk toch.

Duidelijk was dat Frankrijk de strijd overgenomen had en in de eerste helft van de verlenging ook de meeste aanspraak maakte op de voorsprong. Althans, daar leek het op, want voor de korte onderbreking kreeg Argentinië plots twee dotten van kansen op een doelpunt. Invaller Lautaro Martínez stuitte in kansrijke positie op Dayot Upamecano, die een supersave verrichtte, om amper een minuut later weer een kans van diezelfde Martínez onschadelijk te maken.

Langzaam nam Argentinië het heft weer in eigen handen en volgde in de tweede helft van de verlenging een nieuwe voorsprong. Daar had het Messi voor nodig. Frankrijk werd stukgespeeld en nadat invaller Martínez hard op Lloris stuitte, kon Messi binnentikken. De bal was over de lijn en dus kon Argentinië voor de derde keer in de wedstrijd juichen.

Na de dubbelslag van Frankrijk was Argentinië lamgeslagen, maar de goal van Messi bracht de vechtlust en spirit weer terug in de ploeg van bondscoach Lionel Scaloni. De tackle van Enzo Fernández op Eduardo Camavinga was daar illustrerend voor. Ondertussen hielden de 50.000 Argentijnse fans het op de tribune niet meer, terwijl ook Di Maria zijn emoties op de bank niet meer binnen kon houden. De Argentijn zal ongetwijfeld een hartverzakking gekregen hebben toen Frankrijk wederom aan mocht leggen voor een strafschop na hands van Gonzalo Montiel, waarna Mbappé het vanaf elf meter opnieuw flikte. Voordat Marciniak voor de strafschoppen floot, had de wedstrijd nog alle kanten op gekund. Want waar Martínez de 4-3 op zijn schoen had, voorkwam doelman Martínez de 3-4 van Kolo Muani. En dus eindigde de WK-finale, die ongetwijfeld de boeken ingaat als één van de beste ooit, met wederom een strafschoppenserie.

Strafschoppen
Het fluitje van Marciniak kwam voor fans van beide teams als geroepen, omdat zoveel spanningen onmogelijk goed kunnen zijn voor de gezondheid. Niet geheel verrassend benutten Mbappé en Messi hun strafschop. Frankrijk ging de fout in bij de misser van Kingsley Coman, waarna ook Aurélien Tchouaméni miste. Leandro Paredes scoorde en Montiel deed dat ook, waardoor de wereldtitel voor Argentinië is.