Bogarde doet opmerkelijk Ajax-boekje open: 'Onder Overmars was ik niet vertrokken'

Bogarde doet opmerkelijk Ajax-boekje open: 'Onder Overmars was ik niet vertrokken'

24-04-2023 22:22 Laatste update: 22:41
225

Winston Bogarde is niet te spreken over de manier waarop hij is vertrokken bij Ajax. Volgens de oud-assistent van Erik ten Hag is hij bij het 'grofvuil' gezet door de club, terwijl dat in zijn ogen niet zou zijn gebeurd onder Marc Overmars. Bogarde weigert dan ook terug te keren in Amsterdam, zo lang Edwin van der Sar de directeur is.

Tussen 2020 en 2022 was Bogarde werkzaam als assistent van Ten Hag. Binnen Ajax was hij een gewaardeerde kracht, maar toen Alfred Schreuder kwam, moest Bogarde plotseling vertrekken. Bij Rondo krijgt hij de vraag hoe dat heeft kunnen gebeuren. "Dat moet je eigenlijk aan Van der Sar vragen", antwoordt de oud-verdediger duidelijk. "Ik heb geen uitleg gekregen, maar een mededeling dat er geen plek meer was voor mij."

Wedden

Meer odds

'Ik ben uit het niets bij het grofvuil gezet'
"Ik heb zeven jaar bij Ajax gezeten en mezelf opgewerkt van de jeugd naar het eerste elftal, dat is niet altijd makkelijk geweest. Om dan na zeven jaar ineens een mededeling te krijgen dat het stopt, terwijl ik een contract had...", gaat een open Bogarde verder. "Dan ga je het proberen te verwerken: wat gebeurt hier eigenlijk? Je bent tevreden, maar er is geen plek meer voor me. Ze keken niet eens naar een andere positie, maar ik moest weg."

Dat ging de clubloze assistent niet in de koude kleren zitten. "Dat was een aardige klap voor mij. Ik ben uit het niets bij het grof vuil gezet, dat steekt wel. Ik heb alles gegeven in die zeven jaar. Drie jaar geleden ben ik bij het eerste elftal gehaald, omdat het niet goed ging en het moest donderen in de kleedkamer. Op een gegeven moment heb ik toch een toegevoegde waarde binnen het team gehad, denk ik. Je ziet dat het DNA van Ajax er steeds meer uit wordt gehaald."


Bogarde geeft instructies aan Jurriën Timber en Lisandro Martínez

'Zo lang Van der Sar er zit, hoeft Ajax mij niet te bellen'
Bogarde houdt nog steeds van Ajax, maar met Van der Sar aan het roer is een terugkeer onbespreekbaar. "Ajax is een geweldige club, maar zo lang Van der Sar daar zit, hoeven ze mij niet te bellen. Dat is voor mij heel duidelijk", zegt de voormalig Oranje-international, die daarna een boekje opendoet over Van der Sar. "Na mijn tweede seizoen in de jeugd had ik een gesprek met Van der Sar, hij deed toen de jeugdcontracten. We hadden een gesprek over wat er ging gebeuren."

"Het enige wat ik hem vroeg, was of er doorgroeimogelijkheden waren voor mij. Het leek net alsof ik een rare vraag stelde. Hij zei: nee, er zijn geen doorgroeimogelijkheden voor jou, je blijft in de jeugd. Hij stond toen op en liep de kamer uit. Ik zat daar en dacht: wat is dat voor mafkees, joh? Als Marc Overmars er nog was, was ik zeker niet weggegaan", besluit hij.