Degradatie komt dichterbij voor Groningen: NEC pakt volle buit in lege Euroborg

Degradatie komt dichterbij voor Groningen: NEC pakt volle buit in lege Euroborg

25-04-2023 16:33 Laatste update: 16:44
197

FC Groningen is er niet in geslaagd om de laatste strohalm te grijpen in de strijd tegen degradatie. In het restant van het Eredivisie-duel met NEC ging de ploeg van Dennis van der Ree met 0-1 onderuit door een benutte strafschop van Jordy Bruijn.

Groningen - NEC kreeg zaterdag de twijfelachtige eer om als eerste Eredivisie-wedstrijd definitief te worden gestaakt vanwege de aangescherpte regels. In de achttiende minuut gooide een achttienjarige supporter een plasticbeker met bier tegen de grensrechter aan. De KNVB besloot dat het duel al deze dinsdag, in een lege Euroborg, moest worden uitgespeeld.

Zodoende maakte NEC weer de reis naar het verre noorden. De Nijmegenaren begonnen beter en Lasse Schöne zorgde voor het 'eerste' gevaar met een streep van afstand, die maar net naast ging. Verder was het niet groots wat de teams voor rust lieten zien. Bij de spelers van Groningen leek de noodzaak te ontbreken ondanks de penibele situatie. 

In de tweede helft leek de thuisploeg even uit een ander vaatje te gaan tappen. Määttä maakte de bal vrij en schoot hard op Cillessen. Toch was NEC weer dreigender, zonder echt groots te spelen. Met een goede reflex voorkwam Peter Leeuwenburgh de openingstreffer van Bruijn. Niet veel later waren er weer hachelijke momenten voor het Groningse doel, maar Tomas Suslov werkte de bal weg.

De drie punten gingen uiteindelijk alsnog mee naar Nijmegen, net op het moment dat Groningen meer risico begon te nemen. Doordat het helemaal open lag achterin moest Laros Duarte zijn tegenstander neerhalen en dat werd bestraft met een rode kaart. Bovendien kreeg NEC een penalty, die door Bruijn werd benut: 0-1.

Degradatie is daarmee bijna een feit voor Groningen. Met nog vier duels te spelen bedraagt de achterstand op nummer zestien Excelsior elf punten. NEC doet goede zaken in de strijd om deelname aan de play-offs om Europees voetbal. De ploeg van Rogier Meijer passeert RKC en Heerenveen en staat nu achtste. De drie teams hebben wel hetzelfde puntentotaal.