Fortuna te sterk voor Vitesse: Limburgers denken aan lijfsbehoud, zorgen in Arhnem

07-05-2023 18:45 Laatste update: 18:47
67

Fortuna Sittard heeft zondagmiddag zonder Burak Yilmaz een heel belangrijke overwinning geboekt op naaste concurrent Vitesse. Het werd 2-0 voor de Limburgers in een matig duel dat op enkele centimeters na misschien wel het doelpunt van het seizoen kende.

Bij Fortuna was er opnieuw geen basisplaats voor Yilmaz. De Turkse spits ontbrak ook de afgelopen duels en zou volgens berichtgevingen uit eigen land in beeld zijn om assistent-trainer van Turkije te worden. Trainer Julio Velázquez koos voor Paul Gladon in de punt van de aanval.

Het waren echter de bezoekers uit Arnhem die het eerste écht grote gevaar stichtten. Linksback Maximilian Wittek was heel dicht bij de 0-1, maar zijn geweldige poging spatte uiteen op bovenkant van de lat. Het bleek een van de schaarse hoogtepunten van het eerste bedrijf.

In de tweede helft tapte Fortuna uit een ander vaatje. Al na zes minuten was het raak. Gladon kopte een fraaie voorzet van Ivo Pinto langs Vitesse-doelman Kjell Scherpen. Phillip Cocu bracht vervolgens Gabriel Vidovic en Miliano Jonathans voor respectievelijk Marco van Ginkel en Million Manhoef, maar zijn wissels wierpen geen vruchten af.

In de 76e minuut deelde Fortuna de genadeklap uit. Umaro Embaló speelde Carlens Arcus vrij gemakkelijk uit en verschalkte Scherpen in de korte hoek. De boomlange doelman zag er niet heel goed uit bij dat moment. Door de overwinning komt Fortuna op 35 punten, waarmee het in een soort niemandsland verkeert. Degradatie lijkt vooralsnog te zijn afgewend, maar de play-offs voor Europees voetbal zijn ook te ver uit zicht. Vitesse moet zich echt nog zorgen maken. Nummer zestien Excelsior heeft slechts drie punten minder.