Vijf conclusies: Verbruggen meer waard dan 20 miljoen, zorgen bij Jong Oranje

22-06-2023 00:00
70

Jong Oranje begon het EK woensdag met een doelpuntloos gelijkspel tegen België. VoetbalPrimeur trekt vijf conclusies na een avond met twee gezichten.

Geen winnaar
De mini-Derby der Lage Landen in Tbilisi werd dus een wedstrijd met twee gezichten. Jong Oranje begon voortvarend aan het duel, Kenneth Taylor trof de paal en Brian Brobbey en Crysencio Summerville misten grote kansen. In de tweede helft waren de Belgen - na een tactische omzetting - veel beter en ontsnapte de ploeg van bondscoach Erwin van de Looi meerdere keren. Met het gelijkspel zal vooral Oranje vrede hebben.

Verbruggen is meer dan twintig miljoen waard
Met Bart Verbruggen heeft Jong Oranje een keeper die er stáát. De doelman van Anderlecht, die hard op weg is naar de Premier League, keepte een grandioze wedstrijd. Met name zijn redding bij de één-op-één met Loïs Openda maakte veel indruk. Niet gek dat Brighton & Hove Albion twintig miljoen euro voor Verbruggen gaat betalen. Overigens keepte ook de Belgische doelman Maarten Vandevoordt een goede wedstrijd.

Zorgen voor Van de Looi
Het leek wel een ballon die langzaam leegliep: fysiek lijkt Jong Oranje er niet echt goed op te staan. Met name Quinten Timber en Ryan Gravenberch liepen al vroeg in de tweede helft op hun laatste benen. Timber miste door een knieblessure de laatste maanden van het seizoen bij Feyenoord en Gravenberch maakte in dienst van Bayern München zelden de negentig minuten vol. Daarnaast viel Devyne Rensch uit met kramp.

EK-onwaardig decor
De ambiance in Micheil Meschistadion was troosteloos. De grootste talenten van Nederland en België speelden voor anderhalve man en een paardenkop, terwijl de EK-organisatie met een toegangsprijs van drie euro er nog alles aan deed om het stadion vol te krijgen. De Georgiërs liepen echter niet warm voor de grootste talenten van Nederland en België, ook doordat het gastland tegelijkertijd tegen Portugal speelde. Eén voordeel: de communicatie op het veld was zelfs voor de tv-kijker goed te volgen.

Next up: hekkensluiter Portugal
Over drie dagen treedt Jong Oranje weer aan, dan tegen Portugal. De ploeg van Francisco Conceição en Fábio Silva ging woensdagavond verrassend onderuit tegen Georgië (2-0). Op dinsdag 27 juni volgt de laatste groepswedstrijd tegen het gastland. Jong Oranje, dat zich in 2006 en 2007 kroonde tot Europa's beste, strandde op het laatste het EK - die van 2021 - in de halve finale.