Ajax contracteert Avila: 'Die passes doen mij denken aan Frank de Boer'

Ajax contracteert Avila: 'Die passes doen mij denken aan Frank de Boer'

22-08-2023 17:57 Laatste update: 09-11-2023 15:23
95

Ajax heeft verdediger Gastón Avila eindelijk binnen. De Amsterdammers maken ongeveer 12,5 miljoen euro over naar Royal Antwerp. VoetbalPrimeur laat zich over de kwaliteiten en achtergrond van Avila bijpraten door Daan Slingers, hoofdredacteur van de Belgische editie.

Avila heeft zich, na zijn jeugdopleiding in Argentinië te hebben doorlopen, bij trainer Mark van Bommel in de basis geknokt. Antwerp wilde afgelopen seizoen meedoen om de prijzen en daarom moesten er dus ook flink geïnvesteerd worden. Mede daarom kwamen de Belgen medio 2022 bij Avila uit. "Antwerp betaalde om en nabij de vier miljoen euro voor de linksachter, die ook centraal uit de voeten kan. Hij is daarmee de op twee na duurste verdediger die The Great Old aantrok. De recordhouder in die linie is Willian Pacho. Die kwam voor een slordige 5,5 miljoen euro en vertrok deze zomer naar Eintracht Frankfurt voor elf miljoen euro", vertelt Slingers.

Beginperiode bij Antwerp
Mede door de flinke investering die Antwerp deed, zal Ajax ook in de buidel moeten tasten. "Antwerp zal ook minstens rond die elf miljoen euro in gedachten hebben voor Avila, want de twintigjarige Argentijn was aan het eind van het seizoen een vaste waarde in de competitie. In de bekerfinale viel hij slechts in. Jelle Bataille mocht in de beker spelen van Van Bommel."



Antwerp wilde in eerste instantie Daley Blind voor de linskachterpositie. Hij kwam niet, waardoor Avila een kans kreeg. Hij speelde in eerste instantie voor de beloftenploeg van de Belgen. In België had Avila een aanpassingsperiode nodig. Hoewel er fors voor de Argentijn was betaald liet Antwerp de verdediger de eerste maanden vooral rijpen bij de Young Reds. "Tot december speelde hij amper veertien minuten in de eerste ploeg. In september, oktober en november haalde Avila nog niet eens de selectie van de A-ploeg", aldus Slingers.

"Voor Avila veranderde het plots snel. Dat had alles te maken met de blessure van Sam Vines. De Amerikaan liep een scheenbreukblessure op en stond maanden aan de kant. Avila mocht mee met Antwerp op stage en kon Van Bommel overtuigen van zijn kunnen. Antwerp ging nog een tijdje op zoek naar een nieuwe linksachter. De club zette in op Blind, maar die kwam niet."

Kwaliteiten
Avila is met 1.82 meter niet de grootste verdediger, maar volgens Slingers heeft hij een hoop andere kwaliteiten. "Op defensief vlak staat hij zijn mannetje. Als back durft hij regelmatig uit te pakken met een crosspass richting de rechtsbuiten. Meestal speelt hij vooruit en zoekt hij niet de simpele oplossing bij een pass terug naar de centrale verdediger of de keeper. Hij heeft een goede trap en die passes doen mij denken aan Frank de Boer, vooral de crosspasses dan."

Verdedigend maakt Avila dus ook een goede indruk. "Hij beschikt over een goede sliding. Vorig seizoen was hij geen kaartenpakker. De techniek van Avila is ook meer dan behoorlijk, waardoor hij durft in te schuiven op het middenveld en daar zelfs gaat dribbelen. Niet heel gek, aangezien Avila in de jeugdopleiding van Boca Juniors lange tijd als middenvelder speelde. Hierdoor heeft hij technisch een voorsprong. Hoewel hij dus geen kaartenpakker is begon hij dit jaar wel met een rode kaart, waardoor hij afgelopen weekend pas zijn eerste minuten maakte."

Zelfs nu Ajax door de blessure van Gerónimo Rulli een keeper minder heeft, kan Avila nog een uitkomst bieden. "Als de doelman van Ajax ooit uitvalt, kan Avila een oplossing zijn. In zijn jeugd speelde hij immers een tijdje als keeper". Ook de prijzenkast van Avila is op jonge leeftijd al indrukwekkend. In België won Avila de titel, de beker en de Supercup. Met Boca Juniors kroonde hij zich twee keer tot Argentijns kampioen.



Linkspoot
Volgens Slingers is er in ieder geval één ding waar Avila aan kan werken: zijn verkeerde been. "Ik denk dat hem ooit verboden is om rechts te gebruiken. Als je voor elke keer een euro van hem krijgt, is hij in zijn hele loopbaan nog geen vijf euro kwijt. Ik heb hem zelfs onmogelijke ballen zien terugspelen met buitenkant links, terwijl rechts veel simpeler zou zijn. Hij komt volgens mij daarom ook beter uit de voeten als linksachter dan als centrale verdediger. Centraal gaat hij sneller in de problemen komen."