Poolse minister verlangt onderzoek naar aanleiding van rellen bij AZ - Legia

Poolse minister verlangt onderzoek naar aanleiding van rellen bij AZ - Legia

07-10-2023 16:47
109

De Poolse plaatstvervangend minister van Buitenlandse zaken (Pawel Jablonski) heeft in een gesprek met de Nederlandse ambassadeur in Warschau opnieuw aangedrongen op een onderzoek naar de incidenten rond de Conference League-wedstrijd tussen AZ en Legia van afgelopen donderdag. Bij dat duel vonden er rellen plaats met Poolse fans. Ook werden er twee spelers van Legia opgepakt op verdenking van mishandeling van een AZ-steward. 

"Ik heb protest aangetekend bij de ambassadeur tegen wat er in Alkmaar is gebeurd en verzocht om een diepgravend onderzoek", aldus Jablonski na een meeting met Daphne Bergsma, de Nederlandse ambassadeur in Warschau. "We hebben te maken met zeer ernstige vermoedens dat er systematische acties zijn geweest van de Nederlandse diensten en de stad Alkmaar tegen de Poolse burgers", vervolgt Jablonski in gesprek met het Poolse persburea PAP. 

Wedden

Meer odds

De plaatsvervangend minister van Buitenlandse Zaken meldt dat Bergsma het er mee eens dat er een onderzoek op touwen moet worden gezet. "Ze verklaarde zich volledig bereid tot samenwerking in dit verband. We hopen dat deze bereidheid zich zal vertalen in een goede samenwerking tussen de Poolse en Nederlandse autoriteiten en dat het bewijs in deze zaak snel zal worden verzameld. Als wordt bevestigd dat deze acties geen geïsoleerde incidenten waren, maar een systematisch karakter hadden, zullen de verantwoordelijken worden gestraft."

Voor het duel tussen AZ en Legia zouden fans van de bezoekende club uit Polen het stadion hebben bestormd. Daarbij zijn volgens de autoritein drie ME'ers gewond geraakt. Eén daarvan is bewusteloos geraakt. De twee Legia-spelers die werden gearresteerd, ex-VVV'er Josué Pesqueira en Radovan Pankov zijn in de loop van vrijdag weer vrijgelaten.