Opgeluchte Van Dijk spreekt verbazing uit: 'Vreselijk, onvoorstelbaar dat dit mag'

Opgeluchte Van Dijk spreekt verbazing uit: 'Vreselijk, onvoorstelbaar dat dit mag'

16-10-2023 23:05
44

Virgil van Dijk is blij en opgelucht na de late overwinning van het Nederlands elftal op Griekenland. De captain van Oranje was zelf verantwoordelijk voor de winnende treffer in blessuretijd, maar doet na afloop ook zijn beklag over het veld in Athene.

Oranje kreeg veel kansen tegen Griekenland, maar het moest diep gaan om uiteindelijk nog te winnen. "Maar dat was wel te verwachten, natuurlijk", zegt Van Dijk na afloop bij de NOS. "Ik denk dat we het op de counter een aantal keer niet goed uitspelen. Op het einde gooien zij er twee extra spitsen bij, dan moet je ook overleven."

Als Van Dijk vervolgens de suggestie voorgeschoteld krijgt dat Oranje het zichzelf vooral moeilijk heeft gemaakt in Griekenland, reageert hij scherp. "Heb je het veld gezien? Vreselijk. Dat dit mag op dit niveau is onvoorstelbaar in mijn ogen. Maar uiteindelijk moet het net goed vallen. Die penalty moet erin (van Wout Weghorst, red.), dan heb je een heel andere wedstrijd. Maar uiteindelijk trekken we hem over de streep, dat is het belangrijkste."

Na de misser van Weghorst mocht Van Dijk uiteindelijk zelf aanleggen vanaf elf meter. Met succes. "Ik kreeg allerlei laserpennen op mijn oog gericht", zegt de stopper, die op het WK in Qatar nog miste in de penaltyserie tegen Argentinië. "Ik denk dan niet terug aan het WK, dat is niet iets wat ik doe. Ik train er natuurlijk op. Ik was vandaag de derde die hem zou missen. Wout had helaas gemist en was al gewisseld, terwijl Xavi (Simons, red.) er ook uit was. Dan moet je verantwoordelijkheid nemen op het veld. Ik ben blij dat ik dat heb kunnen doen."