Zuur verlies tegen Aston Villa brengt AZ op rand van uitschakeling

09-11-2023 22:56
71

AZ mocht dit keer lang aanspraak maken op een resultaat tegen Aston Villa, maar de Conference League-wedstrijd in Birmingham eindigde toch nog in mineur. De ploeg van coach Pascal Jansen kan Europese overwintering wel uit het hoofd zetten na de 2-1 nederlaag.

AZ zinde op revanche na de afgetekende 1-4 nederlaag in Alkmaar van twee weken geleden. Dat moest gebeuren met Ruben van Bommel, die de voorkeur kreeg boven Myron van Brederode. Aan de andere kant verscheen ook Ibrahim Sadiq aan de aftrap. Jens Odgaard verdween naar de bank. De vleugelspitsen van AZ kwamen aanvankelijk echter niet veel in het stuk voor. Aston Villa had de overhand.

De thuisploeg dacht na vier minuten zelfs al op voorsprong te komen. De Alkmaarse defensie werkte niet goed weg na een hoekschop en Clément Lenglet kopte raak. Met dank aan de VAR ging het feestje van The Villans echter niet door: er was sprake van buitenspel. De toon was desondanks gezet. De ploeg van Unai Emery heerste op het eigen Villa Park, maar met het grote verschil dat het nu niet al snel scoorde.

AZ gooide de schroom richting het einde van de eerste helft daardoor wat van zich af. De Alkmaarders leken de fans van de thuisclub het zwijgen op te leggen toen Vangelis Pavlidis afrondde na een schitterende aanval. Alleen zette de VAR weer een streep door een doelpunt vanwege buitenspel. De Griek kreeg op slag van rust nog een kans, maar dit keer lag keeper en wereldkampioen Emiliano Martínez in de weg.

In de tweede helft slaagde Pavlidis er opnieuw niet in om Martínez te verschalken, waar Van Bommel er misschien wel beter voor stond. Uiteindelijk bleek driemaal scheepsrecht. In de 52e minuut kwam de bal voor de voeten van de spits na een fraaie pass van Riechedly Bazoer. Ditmaal had Martínez geen antwoord.

Aston Villa moest komen na die goal en dat leverde aan de andere kant ook wat ruimte op voor AZ. Boubacar Kamara had de gelijkmaker op de voet, maar schoot van dichtbij over. Niet veel later ging het alsnog mis voor de bezoekers: Diego Carlos kopte raak uit een hoekschop. De frustratie bij AZ was groot, want de bal bleek via een Villa-speler over de achterlijn te zijn gegaan.

Hoewel Aston Villa daarna aandrong, mocht AZ nog lange tijd hoop koesteren op een resultaat. Tien minuten voor tijd ging het echter mis. Na een fraaie pass van Douglas Luiz ontsnapte Ollie Watkins aan buitenspel. De spits kopte raak. Het betekent dat AZ hekkensluiter blijft in de groep.