Oranje op rapport: Stengs krijgt hoogste cijfer, paar krappe voldoendes

Oranje op rapport: Stengs krijgt hoogste cijfer, paar krappe voldoendes

21-11-2023 22:40
83

Het Nederlands elftal sloot de EK-kwalificatie dinsdagavond af met een riante zege op Gibraltar. In het Estádio Algarve groeide Calvin Stengs uit tot de grote man. VoetbalPrimeur deelt rapportcijfers uit aan de spelers van Oranje.

Bart Verbruggen – 6,5: Over het optreden van Verbruggen valt eigenlijk niets te zeggen. De doelman werd geen één keer op de proef gesteld tegen voetbaldreumes Gibraltar. Hij hield wel weer de nul...

Jordan Teze – 6: Zijn opmerkelijkste moment was een gele kaart voor het afstoppen van een Gibraltar-aanvaller. Dat is toch wel veelzeggend. De PSV-back liet ook nog wel wat voorzetten van zijn voet verdwijnen en gaf een assist op Stengs.

Stefan de Vrij – 7: De ervaren stopper van Inter was één van de uitblinkers tegen Ierland, maar daar kreeg hij ditmaal de kans niet voor. Daar was de tegenstand veel te zwak voor. Hij stond desondanks zijn mannetje.

Virgil van Dijk – 7: De aanvoerder begon ‘gewoon’ in de basis in Faro. Hij had een paar fraaie lange ballen in huis, voordat hij na 45 minuten spelen werd afgelost.

Quilindschy Hartman – 6,5: Twee Feyenoord-ploeggenoten eisten een hoofdrol op, maar ook Hartman deed een duit in het zakje met een assist op Koopmeiners. Zijn inbreng was verder beperkt.

Mats Wieffer – 7,5: Zijn eerste kopbal ging naast, zijn tweede was wel raak. Daarmee was Wieffer de tweede Feyenoorder die tegen Gibraltar zijn eerste goal voor Oranje maakte. De controleur had de smaak daarna redelijk te pakken.

Teun Koopmeiners – 7: Koopmeiners was als meest vooruitgeschoven middenvelder aanvankelijk wat onzichtbaar, maar hij tekende wel voor de 0-3. Net als Wieffer meldde hij zich vaak in de zestien.

Joey Veerman – 7,5: De creatieve PSV’er stond met een goede actie aan de basis van de snelle openingstreffer en gaf uit een hoekschop ook de assist bij de 0-2. In de rust werd hij gewisseld.

Calvin Stengs – 8: Hij tekende al snel voor zijn eerste interlandgoal, maar was voor rust toch wat ongelukkig. Na rust completeerde de Feyenoord-spelmaker zijn hattrick, waarmee hij alsnog uitgroeide tot de Man van de Wedstrijd.

Wout Weghorst – 6: Een nieuwe hoofdrol bleef uit voor Weghorst, die vast gehoopt zal hebben op een luilekkerland na de 14-0 van Frankrijk. Hij kwam niet verder dan een paar speldenprikjes.

Donyell Malen – 6: De Dortmund-aanvaller had een paar aardige acties. Hij was soms dreigend, maar het eindproduct ontbrak. Kreeg nog wel een assist op zijn naam na een combinatie met Stengs.

Invallers
Jorrel Hato – 6,5: De Ajax-verdediger kwam halverwege in het veld voor Van Dijk en debuteerde daarmee op 17-jarige (!) leeftijd in Oranje. Hato kon rustig warmdraaien in Oranje.

Tijjani Reijnders – 6,5: Reijnders verving het creatieve brein Veerman. De AC Milan-speler draaide eenvoudig mee, maar was niet zo bepalend als zijn voorganger.

Thijs Dallinga – 6: Dallinga was de tweede debutant die na rust in het veld kwam. Hij probeerde het onder meer met een fraai hakje en speelde een bijrolletje bij de 0-6. Met zijn haren toucheerde hij de bal van Gakpo, maar de spits kon de goal niet claimen.

Xavi Simons – x: Viel na 63 minuten in voor Hartman en speelde te kort voor een beoordeling.

Cody Gakpo – x: Viel na 77 minuten in voor Malen en speelde te kort voor een beoordeling. Hij pikte wel zijn doelpuntje mee.

Bondscoach
Ronald Koeman – 6: Oranje deed wat het moest doen tegen de voetbaldwerg. Over tactische keuzes van Koeman hoeven we het niet echt te hebben. Hij leek vooral bezig met het sparen van sommige spelers en het kansen bieden aan anderen.