Eindrapport Oranje: hoogste cijfer voor Reijnders, MVP ook op het podium

Eindrapport Oranje: hoogste cijfer voor Reijnders, MVP ook op het podium

22-11-2023 10:00 Laatste update: 10:02
24

Het Nederlands elftal heeft de kwalificatiecyclus voor het EK 2024 in Duitsland afgesloten. De ploeg van bondscoach Ronald Koeman finishte in Groep B als tweede achter Frankrijk, waardoor directe plaatsing een feit is. Wie waren in de voorbije EK-kwalificatie de uitblinkers? Welke spelers vielen tegen? Dit is het eindrapport van Oranje.

Nederland begon de kwalificatiereeks in maart dit jaar met een kansloze nederlaag tegen Frankrijk (4-0). Oranje herstelde zich minimaal met een 3-0 overwinning op voetbaldwerg Gibraltar, om vervolgens Griekenland (3-0) en Ierland (1-2) te verslaan. In oktober bleek Frankrijk ook in Nederland een maatje te groot (1-2), waarna na een cruciale overwinning in Griekenland (0-1) directe plaatsing thuis tegen Ierland (1-0) werd veiliggesteld. De uitwedstrijd tegen Gibraltar (0-6) werd daarom voor de formaliteit afgewerkt.

Het eindrapport van Oranje wordt berekend aan de hand van alle gegeven cijfers tijdens de kwalificatiecyclus. In totaal worden twaalf spelers meegenomen in de eindafrekening. Zij kregen in minimaal de helft van de gespeelde wedstrijden een beoordeling. Opvallend genoeg zijn er slechts tien spelers die minimaal vijftig procent van de wedstrijden op het veld stonden. Dat komt mede door het hoge blessuregehalte bij Oranje. Koeman deed gedurende de kwalificatiecyclus een beroep op liefst 38 spelers.

Het hoogste eindcijfer is voor Tijjani Reijnders, die uitkomt op een 7,1. De AC Milan-middenvelder is gelijk de enige Oranje-speler die boven de 7 uitkomt. Het podium wordt gecompleteerd door Denzel Dumfries (6,9) en Quilindschy Hartman (6,8). Het hoogste losse cijfer is voor Dumfries. In de thuiswedstrijd tegen Griekenland noteerde hij 2,5 assists en kreeg hij een 9. Virgil van Dijk, Nathan Aké, Xavi Simons, Dumfries, Stefan de Vrij, Reijnders en Calvin Stengs kregen allen eenmaal een 8.

Kenneth Taylor kreeg het laagste losse cijfer. De Ajax-middenvelder werd beoordeeld met een 3,5 voor zijn optreden in Frankrijk. Onderaan de streep blijft er geen enkele international achter met een onvoldoende. Lutsharel Geertruida, Wout Weghorst en bondscoach Ronald Koeman komen daar wel dicht bij in de buurt met een 5,8 als eindbeoordeling. Bij Geertruida is het beeld ietwat vertekend. De Feyenoord-verdediger kreeg maar vier losse cijfers en was in Griekenland een dissonant, waardoor hij in dat duel met een 4,5 werd beoordeeld.

Het Nederlands elftal maakte deze kwalificatiecylus in acht wedstrijden zeventien goals. Weghorst, Cody Gakpo en Stengs - die een hattrick tegen Gibraltar maakte - kronen zich met drie doelpunten tot Oranje-topscorers van deze reeks. Nathan Aké scoorde tweemaal, zes spelers vonden één keer het net. Dumfries is de onbetwiste assistkoning. Met vijf assists heeft de wingback een aanzienlijk aandeel in de tweede plaats van Oranje. Joey Veerman volgt op gepaste afstand, met twee assists. Hoewel Dumfries niet wist te scoren, is de vleugelverdediger wel de MVP (Most Valuable Player) van Nederland in deze kwalificatiecyclus.

De enige international die twee keer op de bon werd geslingerd, is Lutsharel Geertruida. Elf andere spelers kregen één keer een gele prent. Geen enkele keer werd een Oranje-speler deze kwalificatiereeks met rood van het veld gestuurd.