Van Hooijdonk 'wint geen populariteitsprijs': 'Vrouwelijke trainer in Eredivisie?'

Van Hooijdonk 'wint geen populariteitsprijs': 'Vrouwelijke trainer in Eredivisie?'

11-12-2023 08:38 Laatste update: 19:54
114

Pierre van Hooijdonk denkt niet dat een vrouw kan worden aangesteld als hoofdtrainer bij de mannen. Dat zei de analyticus zondagavond bij Studio Voetbal. Dat hij met die uitspraken 'niet de populariteitsprijs gaat winnen', neemt Van Hooijdonk voor lief.

Sherida Spitse, recordinternational en aanvoerster van de Ajax Vrouwen en Oranje Leeuwinnen, sprak bij Studio Voetbal de ambitie uit om na haar spelerscarrière aan de slag te gaan bij een mannenteam, het liefst bij Ajax. "Dat lijkt me wel een uitdaging." Van Hooijdonk ziet dat niet snel gebeuren. "Mannen en vrouwen zijn gelijk, maar de voetbalwereld is niet hetzelfde als de maatschappij. Het mannenvoetbal is een haantjeswereld."

Volgens Van Hooijdonk heeft een vrouw als trainer minder geloofwaardigheid dan een man binnen een mannelijke spelersgroep op het hoogste niveau. "Ik kan me niet voorstellen dat Sarina Wiegman in de kleedkamer stapt bij een team met gasten als Rafael van der Vaart. Waarom niet? Nou, dan vraag ik me af of jij wel eens in een kleedkamer hebt gezeten", zegt de voormalige spits. "We mogen het toch zeggen? Het is gewoon hoe het is."

"Alles moet doorbroken worden tegenwoordig. Ik denk dat het in veel zaken in de maatschappij zeker kan en ook al gebeurt, maar een vrouwelijke hoofdtrainer in de Eredivisie... Ik denk dat je dan echt onderschat wat dat gaat hebben met betrekking tot een uitwedstrijd met publiek. Het hoeft voor mij ook niet te gebeuren."

Dat Van Hooijdonk volgens Van der Vaart flink wat kritiek kan verwachten na zijn uitspraken, neemt hij voor lief. "Ik ga niet voor de populariteitsprijs."