KNVB onderzoekt overtreden sancties bij transfer Til naar PSV

KNVB onderzoekt overtreden sancties bij transfer Til naar PSV

13-12-2023 11:28 Laatste update: 11:38
243

De KNVB gaat onderzoeken of het mogelijk betrokken is bij het overtreden van de Europese sanctieregels tegen Rusland, meldt de bond aan het Algemeen Dagblad. Follow the Money stelde dinsdag de transfer van Guus Til van Spartak Moskou naar PSV aan de kaak. Bij die deal was ook de KNVB betrokken.

Volgens Follow the Money namen een aantal clubs grote risico's door transfergeld, bedoeld voor Russische clubs, vast te houden. 'Dat geldt in Nederland in elk geval voor PSV en NEC. Europese sanctieregels verbieden om meer dan 100.000 euro als deposito aan te houden voor iets of iemand in Rusland', meldde de nieuwswebsite, die ook weet dat PSV bij de transfer van Til het geld tijdelijk op een derdenrekening van de KNVB zette.

Wedden

Meer odds

"Op grond van UEFA-regelgeving mogen clubs geen schulden bij andere clubs hebben", zegt een woordvoerder van de KNVB tegen het Algemeen Dagblad. "Tegelijkertijd gelden de sanctieregels die partijen in bepaalde situaties verbieden aan Russische clubs te betalen. Om clubs te helpen te voldoen aan de UEFA-regelgeving, is het op aanwijzingen van de UEFA mogelijk een bedrag van gelijke omvang (tijdelijk) te betalen aan de nationale bond, zodat een club geen voordeel heeft van het niet kunnen betalen van de Russische club."

De KNVB stelt de wetgeving te respecteren en zegt ‘naar eer en geweten’ te hebben gehandeld. "De sanctiewet- en regelgeving is erg complex en aan verandering onderhevig. Mocht er onverhoopt toch iets strijdig zijn met de EU-sanctieregels, dan zullen wij uiteraard in actie komen om dit te voorkomen." Ook PSV liet al weten zich van geen kwaad bewust te zijn.