Ajax laat driepunter glippen door geklungel en omstreden gelijkmaker PEC

17-12-2023 18:40 Laatste update: 18:42
332

Ajax heeft bijzonder pijnlijk puntenverlies bij de laatste Eredivisie-beurt van 2023. In de Johan Cruijff ArenA knokte PEC Zwolle zich terug van een achterstand: 2-2.

De grote afwezige bij Ajax - PEC was John van 't Schip, die na de Europa League-zege op AEK Athene het vliegtuig naar Australië pakte om de bruiloft van zijn zoon bij te wonen. Zijn taken werd overgenomen door assistent Michael Valkanis, in combinatie met Hedwiges Maduro en Saïd Bakkati. Zij stuurden Borna Sosa én Ar'Jany Martha de wei in. Dat ging ten koste van Kristian Hlynsson en Carlos Forbs.

Het publiek in de Johan Cruijff ArenA kreeg een vermakelijke wedstrijd te zien, maar Ajax had het vooral in de eerste helft geen moment de controle. Tussen minuut 19 en 25 kreeg PEC Zwolle liefst drie megakansen, maar Davy van den Berg, Bram van Polen en Anselmo Garcia Mac Nulty vergaten de trekker over te halen.

Vervolgens viel de openingstreffer aan de andere kant. Brian Brobbey liep de bal binnen op aangeven van Benjamin Tahirovic. In eerste instantie werd het doelpunt afgekeurd vanwege buitenspel, maar een lange VAR-check viel uit in het voordeel van Ajax. Op slag van rust dacht Chuba Akpom de score te verdubbelen, maar zijn goal werd wél terecht geannuleerd.

In de tweede helft vergrootte Ajax de voorsprong alsnog. Weer was het Brobbey die het laatste tikje gaf. Vervolgens lag het spel even stil in de 55ste minuut, toen de afwezige Van 't Schip door het hele stadion werd getrakteerd op een emotioneel applaus.

Op het moment dat Ajax de wedstrijd rustig leek uit te kunnen spelen, ging het toch nog helemaal mis voor de Amsterdammers. Lennart Thy maakte na een uur de aansluitingstreffer en tekende met een omhaal in minuut 89 óók voor de 2-2. Die treffer was overigens controversieel, omdat Apostelos Vellios hands leek te maken.

Door het gelijkspel komt er voor Ajax een einde aan een reeks van vier competitiezeges op rij. De Amsterdammers blijven wel vijfde staan in de Eredivisie. Komende donderdag staat er nog een bekerwedstrijd tegen het Utrechtse USV Hercules op het programma en dan zit het turbulente kalenderjaar erop.