'Henderson geen onverantwoord risico: routinier schikt zich naar salarishuis Ajax'

'Henderson geen onverantwoord risico: routinier schikt zich naar salarishuis Ajax'

27 januari - 07:54
86

Ajax neemt financieel geen onverantwoord risico met de komst van Jordan Henderson. Dat concludeert het Algemeen Dagblad, dat weet dat de 33-jarige Engelsman zich moet schikken naar het nieuwe salarishuis in Amsterdam.

Henderson is met een salaris van 4,5 miljoen euro meteen één van de topverdieners bij Ajax. Het salaris van Henderson is wel gekoppeld aan sportieve prestaties, benadrukt het AD. Waar aankopen van vóór 2023 alleen premies mislopen als Ajax zich niet plaatst voor de Champions League, geldt voor de nieuwste aanwinsten dat het inkomen meebeweegt. 'Wel of geen miljoenenbal bepaalt een derde van het salaris', schrijft de krant over het nieuwe salarishuis.

Volgens het AD is het inkomen van Henderson opgebouwd uit een variabel salarisdeel en een vast gedeelte tekengeld. Dat laatste bedraagt ongeveer drie miljoen euro, uitgesmeerd over de contractduur van tweeënhalf jaar. 'Als hij de problemen op het middenveld verhelpt, waardoor Ajax zich in het komende half jaar toch nog kwalificeert voor de Champions League, is het een gouden greep geweest. Als blijkt dat hij over the hill is, heeft Ajax geld weggegooid', klinkt het. "Maar het is het proberen waard: het aantrekken van Henderson is geen onverantwoord risico", erkent ook Gerben Everts, directeur van de Vereniging voor Effectenbezitters (VEB), die de beursgenoteerde club kritisch volgt.

Over de financiële situatie van Ajax is het nodige te doen. De Amsterdammers begroten op Champions League-niveau, maar lopen die inkomsten dit seizoen en mogelijk komend seizoen mis. "Dankzij een eigen vermogen van 235 miljoen kan Ajax zich twee, misschien wel drie seizoenen zonder Champions League veroorloven", stelt Everts. "Maar langer kan eigenlijk niet. Dan breken de te hoge salarissen Ajax op en zal gedwongen afkoop van contracten en verkoop van spelers moeten volgen om aan de financiële voorwaarden voor deelname aan de competitie te kunnen voldoen."

Beluister hieronder de nieuwste aflevering van #DoneDeal met alles over Ajax, Feyenoord en PSV!