Ajax voorkomt nederlaag dankzij Brobbey, maar verliest grip op Europees ticket

10 maart - 16:24
292

Drie dagen na het positieve spel en resultaat tegen Aston Villa heeft Ajax niet opnieuw vertrouwen weten te tanken. Fortuna Sittard hield de Amsterdammers op een gelijkspel: 2-2. Brian Brobbey maakte in 88ste minuut de gelijkmaker.

Ajax begon zonder Brobbey aan het duel met de nummer negen van de Eredivisie. De aanvalsleider was niet fit genoeg om aan de aftrap te verschijnen en werd vervangen door Chuba Akpom, die in de eerste helft een grote kans om zeep hielp. Op dat moment leidde Ajax al wel dankzij een goal van Kenneth Taylor. Hij maakte na acht minuten zijn derde goal van het seizoen.

In Sittard morste Ajax begin september twee punten (0-0). Een herhaling leek niet meteen in de maak, maar trainer John van 't Schip zag vanaf de kant hoe zijn ploeg wel steeds slordiger werd. Dat leidde kort na rust tot de gelijkmaker. Diant Ramaj liet zich in de korte hoek verrassen door een hard schot van Deroy Duarte: 1-1.

Ajax wist de rug niet te rechten en ging alleen maar slechter spelen. Een driedubbele wissel - Branco van den Boomen voor Sivert Mannsverk, Carlos Forbs voor Borna Sosa en Brobbey voor Kristian Hlynsson - sorteerde ook geen effect. Sterker nog, in minuut 66 kwam Fortuna zelfs op 1-2. Sierhuis, oud-speler van Ajax, gaf het beslissende zetje.

Ajax had nog ruim 25 minuten om de schade te repareren en slaagde daar uiteindelijk deels in. Brobbey schoot zijn ploeg naast Fortuna, nadat de bal voor zijn voeten viel na een poging van Josip Sutalo. De winnende goal bleef vervolgens uit, ook in de vijf minuten blessuretijd.

Door het gelijkspel loopt de achterstand van Ajax op nummer vier AZ, dat eerder op de zondag met 4-0 won van Excelsior, op naar zes punten, met nog negen speelrondes te gaan. Een direct ticket voor Europees voetbal raakt steeds verder uit het zicht.