Europees eindrapport Ajax: Sutalo en Bergwijn abominabel, enkele lichtpuntjes

Europees eindrapport Ajax: Sutalo en Bergwijn abominabel, enkele lichtpuntjes

15 maart - 11:30 Laatste update: 11:00
93

Het doek viel donderdagavond voor Ajax, dat niet was opgewassen tegen Aston Villa (4-0). Wie waren dit seizoen de lichtpuntjes in Europa? En wie zakten door het ijs? Dit is het Europese eindrapport van de Amsterdammers.

Twee kwalificatieduels en zes groepswedstrijden in de Europa League, gevolgd door vier Conference League-optredens, culminerend in een kansloze uitschakeling in Engeland: de Europese campagne van Ajax was bijzonder turbulent. Drie trainers - Maurice Steijn, Hedwiges Maduro en John van 't Schip, deden een beroep op in totaal 31 (!) spelers, waarvan er 27 minimaal één beoordeling ontvingen in de spelersrapporten van VoetbalPrimeur.

In dit eindrapport worden enkel Ajacieden meegenomen die in minimaal de helft van de wedstrijden - twaalf in totaal - een cijfer hebben gekregen. Spelers als Jordan Henderson, Chuba Akpom, Branco van den Boomen vallen daardoor buiten de boot. Ook door de naam van Ahmetcan Kaplan gaat een streep, ook al kreeg hij gemiddeld een 7,5 voor zijn prestaties in het tweeluik tegen Aston Villa. Alléén Brian Brobbey, Kenneth Taylor en Jorrel Hato misten dit seizoen geen wedstrijd in Europa.

Het hoogste gemiddelde is voor Jorrel Hato, die een 6,3 noteert. Ook Brian Brobbey (6,2) en Diant Ramaj (6,1) scoren hoger dan een 6. De rest moet het doen met nipte voldoendes, met uitzondering van Benjamin Tahirovic (5,4), Borna Sosa (5,2), Steven Bergwijn (4,9) en Josip Sutalo (4,8). Laatstgenoemde kreeg ook het laagste losse cijfer na zijn disasterclass tegen FK Bodø/Glimt: een 3. Dezelfde beoordeling was er voor Sivert Mannsverk in Birmingham.

Tekst gaat verder onder afbeelding

Ajax kwam in totaal achttien keer tot scoren, de play-offs tegen Ludogorets meegerekend. Mohammed Kudus maakte een hattrcik tegen de Bulgaren en sluit het seizoen af als topscorer van de Amsterdammers, terwijl hij na twee Europese wedstrijden naar West Ham United vertrok. Ook Brobbey, Taylor en Chuba Akpom waren drie keer trefzeker. Steven Berghuis en Kristian Hlynsson leverden de meeste assists: elk twee stuks.

Berghuis, Sutalo, Mannsverk, Silvano Vos én Tristan Gooijer kregen allemaal een rode kaart. Ajax is daarmee de eerste club sinds Juventus in het seizoen 2005/2006 die vijf keer rood pakt in in een Europese campagne. Ajax sluit het seizoen af met meer rode kaarten (vijf) dan overwinningen (drie).