Transferrapport Feyenoord: Te Kloese kan verwachtingen niet geheel inlossen

Transferrapport Feyenoord: Te Kloese kan verwachtingen niet geheel inlossen

21 maart - 13:00
61

Feyenoord wilde dit seizoen voortborduren op de landstitel en haalde elf spelers naar De Kuip. Echte voltreffers had directeur Dennis te Kloese echter niet op de transfermarkt. VoetbalPrimeur bekijkt hoe de aankopen van Feyenoord renderen.

We delen de aankopen van Feyenoord in drie categorieën in: groen, oranje en rood. Het laat zich raden, groen is een succes, bij oranje kan het kwartje in principe nog twee kanten opvallen en een rood stempel betekent dat een aankoop niet voldoet.

Groen

Calvin Stengs
Feyenoord pikte hem voor zes miljoen euro op bij OGC Nice en Stengs voegt de nodige creativiteit toe. In de Eredivisie was hij al tien keer aangever en zelf scoorde hij vijf keer. De achtvoudig Oranje-international voldoet daarmee aan de verwachtingen. Nu is het zaak om nog dominanter te worden.

Thomas Beelen
Beelen moest op zijn kans wachten, maar die kwam dit kalenderjaar. Met onder meer imponerende optredens in het tweeluik met AS Roma, is hij al bijna niet meer weg te denken uit het elftal van Arne Slot. Er lijkt nog veel meer in het vat te zitten voor de verdediger, die een paar miljoen kostte.

Yankuba Minteh
Soms ontbreekt de finesse en het overzicht nog een beetje, maar Minteh zorgt altijd voor dreiging en werkt hard. De Gambiaanse vleugelspeler voegt een stukje onvoorspelbaarheid aan het Feyenoord-spel toe en daarmee doet de jonge huurling wat je van hem mag verwachten.

Timon Wellenreuther
Wellenreuther speelde al op huurbasis in De Kuip, maar werd afgelopen zomer definitief vastgelegd. Als vervanger van de geblesseerde Justin Bijlow blinkt de Duitser keer op keer uit. Arne Slot moet een lastige keuze maken als zijn beide keepers fit zijn.

Oranje

Ramiz Zerrouki
Na een sterk jaar bij FC Twente was een volgende stap logisch. Zerrouki gaf onder meer zijn visitekaartje af in het Champions League-duel met Atlético Madrid, alleen wist hij dat hoge niveau niet constant te laten zien. Voorlopig staat het sein nog even op oranje.

Luka Ivanusec
Net als Zerrouki moet ook Ivanusec iets meer laten zien om een categorie te stijgen. De Kroatische linksbuiten toont de laatste weken wel steeds vaker dat hij over een fluwelen traptechniek en een goed inzicht beschikt. Als Ivanusec deze lijn doortrekt, dan lijkt hij spoedig een vaste waarde.

Ayase Ueda
Met wat Friese hulp wist Ueda eindelijk zijn tweede competitietreffer te maken voor Feyenoord. De Japanse spits mocht wat kosten, alleen toont hij zich nog niet de ideale stand-in van Santiago Gimenez. Ueda zal komend seizoen meer willen laten zien, als zijn concurrent vertrokken is.

Ondrej Lingr
Lingr heeft het vermogen om op het juiste moment in de zestien van de tegenstander op te duiken, maar de Tsjech kan nog niet echt aan de verwachtingen voldoen. Slot doet slechts spaarzaam een beroep op de aanvallende middenvelder. Het voordeel is dat hij is gehuurd, met koopoptie.

Thomas van den Belt
Net als Beelen kwam Van den Belt over van PEC Zwolle. De middenvelder houdt voornamelijk de bank warm. Begin dit kalenderjaar kampte hij ook met een blessure. Zijn geringe prijskaartje spreekt in zijn voordeel, maar beide partijen zullen meer verwachten van de samenwerking.

Kostas Lamprou
De rol van Kostas Lamprou is duidelijk. De Griek dient vooral als sparringpartner van Bijlow en Wellenreuther en zal alleen spelen al de nood aan de man is. Gezien zijn rol en zijn ervaring is hij een degelijke toevoeging aan de selectie.

Rood

Bart Nieuwkoop
Nieuwkoop keerde tot zijn blijdschap terug bij ‘zijn’ Feyenoord. Hij dient als back-up van Lutsharel Geertruida, maar kreeg toch al de nodige speeltijd. De rechtsback kan niet brengen wat gehoopt werd. In zijn eerste optreden kreeg hij rood tegen Fortuna (0-0). Het bleek een voorbode.

Conclusie

Feyenoord kende een degelijke transferzomer, met weinig positieve maar ook weinig negatieve uitschieters. Na het kampioenschap zal er stiekem meer verwacht zijn van het aankoopbeleid van Te Kloese. De aanwinsten bleken in ieder geval niet genoeg om in het spoor van PSV te blijven, al is er nog de nodige groeimarge. Het is Arne Slot wel toevertrouwd om die potentie eruit te halen.