Van Basten legt kaarten op tafel: 'Het is spectaculair voor fans en spelers'

Van Basten legt kaarten op tafel: 'Het is spectaculair voor fans en spelers'

18-01-2017 18:25
25

Marco van Basten wil het voetbal op korte termijn ingrijpend veranderen. In gesprek met het Duitse Bild legt de oud-bondscoach, namens de FIFA verantwoordelijk voor technische ontwikkelingen, zijn kaarten op tafel. Hij wil onder meer shoot-outs, een tijdstraf en buitenspel afschaffen.

"We moeten altijd blijven kijken hoe we het voetbal kunnen verbeteren om het spel eerlijker, dynamischer en interessanter te maken", stelt Van Basten, die al jarenlang pleitbezorger is van het afschaffen van buitenspel. "Ik ben bang dat veel mensen tegen zijn, maar voetbal lijkt nu soms net handbal: negen spelers plus een keeper schermen het doel af."

De oud-spits van Ajax en AC Milan wijst op het feit dat buitenspel in het hockey succesvol is afgeschaft. Door die sport laat hij zich sowieso inspireren. Zo pleit Van Basten vanaf het WK 2026 voor shoot-outs, mocht bij groepsduel de stand nog gelijk zijn na negentig minuten. "De speler begint op 25 meter en heeft dan acht seconden om te scoren. Het is spectaculair voor fans én spelers."

Het lijstje van Van Basten bevat in totaal tien 'verbeteringen'. Een tijdstraf moet de gele kaart vervangen, meer wisselmogelijkheden tijdens verlengingen en alleen de aanvoerder mag nog in gesprek met de scheidsrechter, zijn zijn belangrijkste stokpaardjes.