De band die mijn vader had met Ajax was heel anders dan de band die ik heb

"De band die mijn vader had met Ajax was heel anders dan de band die ik heb"

21-01-2017 19:28
8

Robin Pronk is momenteel hoofdtrainer bij de beloftenploeg van FC Utrecht, maar jarenlang was de Amsterdammer actief in de jeugdopleiding van Ajax. Daar moest hij in 2011 vertrekken en dat deed Pronk veel pijn.

In een interview met Het Parool laat Pronk weten dat hij 'niet langer gewenst was' bij Ajax. Ondanks de pijn dat hij vertrekken moest uit Amsterdam koestert Pronk geen wrok naar zijn oude werkgever, waar hij in totaal dertien jaar actief was als jeugdtrainer. "Ik heb er, op het laatste half jaar na, met veel plezier en succes gewerkt. Waarom het zo is gelopen, is moeilijk te verklaren. Daar krijg je nooit echt een vinger achter", laat Pronk weten in de Amsterdamse krant.

In tegenstelling tot Pronk had zijn vader Ton het een stuk zwaarder met het vertrek bij Ajax. Pronks vader, die afgelopen zomer overleed, bezocht namelijk vrijwel elk duel van Ajax. "De band die mijn vader had met Ajax was heel anders, veel emotioneler, dan de band die ik heb met de club. Ajax is een complexe club. Maar op het moment dat ik vertrok bij Ajax kreeg ik al snel de kans bij FC Utrecht. Dan kun je gevoelens rationeel van je afzetten."

Bij Utrecht is de trainer inmiddels helemaal op zijn plek. Ondanks beperkte financiële mogelijkheden halen de Domstedelingen volgens Pronk het maximale uit hun jeugdopleiding. "Het is knap welk rendement we uit onze opleiding halen met een budget dat een miljoen minder is dan dat van AZ of Vitesse. Om over Ajax nog maar te zwijgen. Met de A1 en B1 spelen we in de kampioenscompetitie en we leveren structureel per lichting drie internationals. Iedereen is enorm betrokken bij de zaak, er wordt hard gewerkt, met elkaar en voor elkaar. Dat is mooi om te zien."