Ajax treft Nice: opvallende 3-5-1-1, de reden dat Bosz weg is en blikvanger 'Balo'

Ajax treft Nice: opvallende 3-5-1-1, de reden dat Bosz weg is en blikvanger 'Balo'

14-07-2017 13:30
25

Ajax heeft een zware derde voorronde in de Champions League tegen Nice voor de boeg. Wie zijn die Fransen en wat kan Ajax verwachten? VoetbalPrimeur introduceert de tegenstander van de Amsterdammers.

Nice én Ajax beleven beiden zwarte dag
Terwijl het Ajax-verdriet over Abdelhak Nouri enorm is, is Nice op de dag van de loting ook niet bezig geweest met de Champions League. Het is precies een jaar geleden (14 juli) dat de stad opgeschrikt werd door een terroristische aanslag, waarbij 87 slachtoffers vielen. Het fantastische voetbal dat Nice het afgelopen seizoen speelde maakte heel wat los in de getekende Franse stad.


Bijzondere speelwijze
Nice heeft een van de meest opvallende formaties van het afgelopen seizoen. Trainer Lucien Favre koos voor een 3-5-1-1 opstelling en is niet de typisch moderne ploeg die veel druk zet en snel toeslaat in de omschakeling. Nice is een geduldige ploeg die hoog speelt, maar aan de bal wacht op zijn moment en net zo lang blijft proberen tot het gaatje gevonden wordt en Mario Balotelli kan afdrukken. Nice is kampioen breien in Frankrijk, met veel succes.

Met deze tactiek speelde Nice afgelopen seizoen tegen Paris Saint-Germain. (bron: Outside Of The Boot)

Spelmaker is weg
Een heel drukke transferzomer heeft Nice nog niet. De club betaalde vijf miljoen euro aan Caen voor het negentienjarige talent Jean-Victor Makengo en legde nog eens vijf miljoen euro neer voor Pierre Lees Melou, een aanvallende middenvelder van Dijon. Bovendien kwam Adrien Taméze voor 800.000 euro over van Valenciennes.

Wel heeft Nice flink moeten inleveren met het vertrek van spelmaker Younes Belhanda. De Marokkaan werd afgelopen seizoen gehuurd van Dinamo Kiev en was een van de grote smaakmakers bij de club. Hij speelt inmiddels bij Galatasaray, dat hem voor acht miljoen euro overnam. Daarnaast vertrokken Paul Baysse, Dorian Caddy en Franck Honorat transfervrij.

Balotelli blikvanger
Mario Balotelli is de meest bekende naam in de equipe van Nice. De spits had deze zomer een aflopend contract, maar besloot die onlangs te verlengen. Balotelli was afgelopen seizoen goed voor vijftien Ligue 1-goals in 23 duels. Statistisch gezien is de aanwezigheid van Balotelli gunstig voor Ajax: de spits heeft vier Europese wedstrijden gespeeld tegen de Amsterdammers en won nooit (drie gelijke spelen, één nederlaag). Twee andere bekende spelers zijn de Braziliaanse verdediger Dante en de Ivoriaanse middenvelder Jean Seri, die in de belangstelling staat van grote clubs en veertig miljoen euro moet kosten. Ook Wylian Cyprien is een grote smaakmaker.

Bosz weg bij Ajax door Nice
De trainerswisseling die deze zomer bij Ajax plaatsvond had veel te maken met Nice. Borussia Dortmund, de nieuwe club van Peter Bosz, wilde namelijks eerst Lucian Favre aanstellen als de opvolger van Thomas Tuchel. Nice ging echter voor die transfer liggen en gaf geen toestemming voor het vertrek van zijn coach, waarna Dortmund uitkwam bij Bosz.

Nice kon profiteren van Ajax-winst in Europa League
Als Ajax de Europa League-finale had gewonnen van Manchester United, had zowel Ajax als Nice niet in deze ronde van de Champions League uit hoeven komen. Ajax zou zich als winnaar van de Europa League direct voor het toernooi kwalificeren, terwijl Nice als nummer drie van Frankrijk dan niet in de derde ronde maar in de play-offs mocht instromen.