Gevolgen Lozano-schorsing: weinig kans PSV en vier mogelijke vervangers

Gevolgen Lozano-schorsing: weinig kans PSV en vier mogelijke vervangers

23-02-2018 12:00
112

Het is definitief: Hirving Lozano mist zondag de topper tegen Feyenoord in De Kuip. Wat zijn de gevolgen van die schorsing? VoetbalPrimeur zoekt het uit.

De KNVB schorste Lozano, omdat hij zich tijdens PSV - sc Heerenveen 'schuldig heeft gemaakt aan het slaan van een tegenstander'. Lucas Woudenberg was het slachtoffer. De Mexicaan zag de strafeis donderdag nog verhoogd worden tijdens de tuchtzaak in Zeist. De aanklager wilde de PSV'er voor vier wedstrijden onvoorwaardelijk schorsen, maar daar ging de tuchtcommissie niet in mee.

Liveblog: de volledige tuchtzaak van Lozano in Zeist

Lozano mist naast de kraker tegen Feyenoord ook de Eredivisie-wedstrijden tegen FC Utrecht en Willem II. PSV kan nog in beroep gaan, maar het staat vast dat Lozano Feyenoord-uit mist. Dat komt doordat de schorsing geen 'opschortende werking' heeft. Als PSV naar de Commissie van Beroep stapt, volgt de uitspraak over twee weken. Dan duurt de schorsing van Lozano waarschijnlijk nog één wedstrijd. Een beroep in de vergelijkbare zaak rond Tim Matavz haalde onlangs niets uit voor Vitesse.

Pereiro of Mauro, of toch Gudmundsson of Malen?
Voor trainer Phillip Cocu wordt het puzzelen voor de topper tegen Feyenoord. Zijn opties: Gaston Pereiro, Mauro Junior, Albert Gudmundsson en Donyell Malen. Pereiro is de meest logische vervanger van Lozano. Hij moest de laatste wedstrijden toekijken, maar heeft een reputatie hoog te houden in grote wedstrijden.

Een typische Cocu-oplossing zou het doorschuiven van Mauro zijn. Marco van Ginkel, die nog niet officieel fit is verklaard, kan dan zijn oude plek op het middenveld innemen. Gudmundsson geldt ook als optie, terwijl Malen het konijn uit de hoge hoed van Cocu kan worden tegen Feyenoord. Als onbevangen invaller maakte hij de laatste wedstrijden een goede indruk.

Hiaat in KNVB-regels
Door de schorsing voor Lozano laait er tot slot ook een oude discussie op. Moet de KNVB niet overwegen om óók nog te kunnen straffen als de scheidsrechter een situatie al beoordeeld heeft? Dat kan nu per definitie niet, waardoor Klaas-Jan Huntelaar ontsnapte aan een schorsing na zijn elleboog in de gewonnen wedstrijd van Ajax tegen PEC Zwolle. Een wijziging in die regels zou een stukje onrechtvaardigheid uit de sport kunnen halen, al levert het ook ontegenzeggelijk extra discussie en extra werk voor de aanklager op.