Ajax wint meeslepend voetbalgevecht van PSV en gooit titelrace volledig open

31-03-2019 18:40 Laatste update: 18:47
515

Ajax heeft de strijd om de Eredivisie-titel weer volledig open gegooid. In de Johan Cruijff Arena won de nummer twee van de ranglijst zondag met 3-1 van koploper PSV. Ajax speelde dik twintig minuten met tien man. Dusan Tadic (penalty) en David Neres (blessuretijd) maakten het verschil.

Ajax was in de eerste helft dominant en drong PSV, dat met Michal Sadilek in plaats van Gastón Pereiro aantrad in Amsterdam, terug op eigen helft. Na een gevaarlijk afstandsschot van Hakim Ziyech werd het op uiterst gelukkige wijze 1-0 voor de thuisploeg. Een voorzet van diezelfde Ziyech belandde via Daniel Schwaab achter Jeroen Zoet.

Hirving Lozano miste in de tweede helft een grote kans en even later kwam de wedstrijd vollédig op z'n kop te staan. Noussair Mazroui ging veel te hard door op Angelino en raakte de PSV-back op het hoofd. Scheidsrechter Björn Kuipers deed het incident in eerste instantie af met geel, maar na het bekijken van videobeelden kon Mazraoui alsnog inrukken.

Direct na die rode kaart deelde PSV een extra dreun uit. Luuk de Jong knikte uit een voorzet van Angelino binnen. PSV werd ineens de bovenliggende partij en kreeg via onder meer Steven Bergwijn grote kansen op de voorsprong.

De VAR kwam er wederom aan te passen toen Neres in het strafschopgebied onderuit werd gehaald. Kuipers twijfelde en vond het geen penalty waard, maar de bal ging na overleg en het bekijken van beelden tóch op de stip. Tadic bleef koel en schoot de 2-1 binnen.

In de resterende 20 minuten was het alle hens aan dek voor Ajax. Erik ten Hag greep in en haalde Hakim Ziyech naar de kant om extra defensieve zekerheid in te bouwen. Ook Lisandro Magallán kwam in de ploeg om de cruciale voorsprong te verdedigen. PSV-trainer Mark van Bommel wisselde controleur Jorrit Hendrix en mikte met Cody Gakpo op de gelijkmaker. Dat mocht niet meer baten. In de allerlaatste seconde werd zelfs nog 3-1. Neres haalde de trekker over.

Met nog zeven wedstrijden te gaan in de Eredivisie ligt de titelstrijd volledig open. Het gat tussen PSV en Ajax is slechts twee punten. Komende woensdag gaat Ajax op bezoek bij FC Emmen, PSV speelt thuis PEC Zwolle.