Conclusies na Basel PSV: géén echte kerels, Malen lichtpunt, financiële flater

Conclusies na Basel PSV: géén echte kerels, Malen lichtpunt, financiële flater

30-07-2019 23:00 Laatste update: 23:23
129

PSV is na een pijnlijke avond in Basel al vroegtijdig uitgeschakeld in de voorronde van de Champions League. Daardoor moeten de Eindhovenaren nog twee voorrondes overleven om zich tot de winterstop te verzekeren van Europees voetbal. VoetbalPrimeur trekt tien conclusies na een desastreus verlopen avond.

Wéér een dramatische start
Tegen Ajax lag de bal er zaterdag al na 35 seconden in en ook tegen FC Basel begon PSV belabberd. De Eindhovenaren hielden het dit keer iets langer voor, maar ook nu liep PSV weer binnen tien minuten achter de feiten aan. De manier waarop was wat knullig: de jarige Hirving Lozano gaf een vrije trap cadeau door in de val van de slimme Valentin Stocker te stappen en hem in de rug te lopen. De daaropvolgende vrije trap werd door Eray Cömert snoeihard binnengeschoten: 1-0.

Zoet onzeker
Wat is er toch aan de hand met Jeroen Zoet? Het was werkelijk schrijnend om te zien hoe vaak de doelverdediger een bal losliet. De 1-0 van Cömert was zo hard ingeschoten en ook aan de 2-1 kon Zoet weinig doen, maar daarbuiten was het armoe troef bij de doelverdediger. Ook bij terugspeelballen maakte Zoet een onzekere indruk. Toegegeven: de verdedigers die voor hem staan zullen hem er niet echt zekerder op maken.

Zo lek als een mandje
De verdediging van PSV zal trainer Mark van Bommel hoofdpijn bezorgen. Denzel Dumfries is veel te onrustig en bij het centrale duo Derrick Luckassen en Nick Viergever gaat het verdedigend te vaak mis. Als de eerste drie wedstrijden een voorbode zijn voor de rest van het seizoen, belooft het weinig goeds. PSV incasseerde in die drie wedstrijden telkens twee tegengoals. De goal van Cömer betekende zelfs de twaalfde tegentreffer voor PSV in de laatste achttien schoten op doel. Zorgwekkend.

Alleen Malen in vorm
Als er een voordeel genoemd moet worden van het vertrek van Luuk de Jong is het wel dat we Donyell Malen nu wekelijks in actie mogen zien. Met zijn ongekende snelheid was hij ook tegen Basel af en toe ongrijpbaar. Dat Malen er vervolgens negen van de tien keer ook nog iets goeds mee doet, maakt hem op dit moment de gevaarlijkste en beste aanvaller van PSV. Zijn assist op Bruma was van ongekende schoonheid, ook door de fraaie afronding van de Portugees. De jonge spits lijkt momenteel de enige PSV'er te zijn die in vorm is.

Niet genoeg rendement
Dat de aanval verreweg de sterkste linie is van PSV bleek ook in Zwitserland weer. De voorste linie had de onzekere verdediging echter kunnen ontlasten door de wedstrijd vroegtijdig in het slot te gooien. Steven Bergwijn kreeg daarvoor na rust de allergrootste kans. Na een prachtige slalom door de Zwitserse defensie stuitte hij echter op Jonas Omlin.  

Nederlander doet PSV de das om
Ricky van Wolfswinkel werd tegen PSV geposteerd als linksbuiten en was daarmee de directe tegenstander van Denzel Dumfries. De rechtsback van PSV mag zichzelf achter de oren krabben dat de oud-spits van onder meer Vitesse liefst vier levensgrote kansen kreeg tegen PSV. Voor de Nederlander was drie keer scheepsrecht en daarmee kegelde uitgerekend een Nederlander PSV vroegtijdig uit het voorportaal van de Champions League.

Geen Plan B
Pijnlijk voor PSV was dat na de 2-1 van Basel het gemis van Sam Lammers (geblesseerd uitgevallen tegen Ajax) zich deed voelen. Vorige week werd de aanvaller gebracht toen PSV tegen een achterstand aankeek (met de 2-2 van Lammers tot gevolg), nu was er geen Plan B en liet Van Bommel de jonge Cody Gakpo invallen voor Hirving Lozano. Het sorteerde niet het gewenste effect. PSV had er na de 2-1 behoefte aan opportunistischer te gaan spelen, maar zonder Lammers en de naar Sevilla vertrokken Luuk de Jong had het daar niet de juiste spelers voor. PSV kreeg in het laatste kwartier geen enkele kans meer op de gelijkmaker.

Géén echte kerels
Van Bommel repte na de verloren strijd om de Johan Cruijff Schaal dat zijn spelers snel kerels moesten worden. Na de uitschakeling tegen FC Basel moet worden geconcludeerd dat er wat dat betreft nog een hoop werk aan de winkel is. Aanvallend heeft dit PSV veel potentie, maar in de overige linies oogt het veel te onzeker en laat het zich bij tijd en wijle de kaas van het brood eten. Het huidige PSV heeft duidelijk niets te zoeken in de groepsfase van de Champions League.

Financiële flater
Sportief gezien was het halen van de Champions League van groot belang, maar ook voor de clubkas was plaatsing voor het miljardenbal welkom geweest. De groepsfase van de Champions League zou aan groepsfasepremie (15,25 miljoen euro),  Coëfficiëntpremie (9 tot 13 miljoen euro), marketpool (2 tot 3 miljoen euro), recettes (minimaal 4,5 miljoen euro in drie duels) en mogelijke wedstrijdpremies (3 miljoen euro per zege, 1 miljoen euro per gelijkspel) tientallen miljoenen hebben opgeleverd. Met de eliminatie door FC Basel weet PSV nog voor augustus dat het die inkomsten misloopt.

Next up: Sturm Graz of FK Haugesund
De pijnlijke uitschakeling tegen FC Basel kan PSV wel eens opbreken. Het is nu nog maar de vraag of de Eindhovenaren überhaupt Europees voetbal spelen tot de winterstop. Bij winst op Basel was PSV in ieder geval zeker geweest van groepsfase Europa League, nu moet het nog twee voorrondes overleven om dat te bereiken. De eerste horde: Sturm Graz of FK Haugesund. Zij spelen donderdag hun return (Haugesund leidt met 0-2).