La Liga hekelt besluiten in Frankrijk en Nederland: 'Het voetbal kan verdwijnen'

La Liga hekelt besluiten in Frankrijk en Nederland: 'Het voetbal kan verdwijnen'

29-04-2020 08:26 Laatste update: 08:35
171

Voorzitter van La Liga Javier Tebas is kritisch op de 'overhaaste besluiten' in Frankrijk en Nederland om het spelen van profwedstrijden tot 1 september te verbieden. In Spanje wordt hard gewerkt aan een snelle herstart van de competitie.

"Ik snap niet waarom het gevaarlijker zou zijn om voetbal zonder publiek te spelen, dan om te werken in een fabriek, of op een vissersboot", zegt Tebas in een verklaring. "Als belangrijke economische sectoren niet op een veilige en gecontroleerde manier gestart kunnen worden, verdwijnen ze mogelijk. Dat kan ook gebeuren met het professionele voetbal."

In Spanje mogen voetballers vanaf 4 mei weer individueel trainen, waarna in de tweede fase weer groepstrainingen worden toegestaan. Vervolgens mag er voor maximaal vierhonderd personen gevoetbald worden, waarna de laatste fase kan worden uitgerold: een terugkeer naar de 'nieuwe standaard', zoals premier Pedro Sanchez dinsdag omschreef.

"In andere landen zijn teams weer aan het trainen, dat is het voorbeeld dat we moeten volgen", zegt Tebas. "In Spanje is voetbal een belangrijke economische sector die we net als andere sectoren weer op moeten starten. We blijven werken aan het snel herstarten van de competitie op een verantwoordelijke manier."