'Nog niet bij mijn nieuwe club geweest, wel voor drie jaar getekend: best gek'

'Nog niet bij mijn nieuwe club geweest, wel voor drie jaar getekend: best gek'

Gepubliceerd: zaterdag 19 september 2020 om 14:30za 19-09-2020 om 14:30

Jan-Paul van Hecke gaat bij sc Heerenveen beginnen aan een nieuw hoofdstuk in zijn frappant verlopen carrière. De twintigjarige Zeeuw maakte in 2018 pas de overstap naar het profvoetbal, werd bij NAC Breda aanvankelijk compleet genegeerd, maar heeft na een half seizoen Keuken Kampioen Divisie een transfer van twee miljoen euro gemaakt.

Brighton & Hove Albion heeft Van Hecke vastgelegd en direct doorverhuurd aan sc Heerenveen. Het afronden van de deal nam een aantal maanden in beslag, maar uiteindelijk was er deze week alsnog witte rook. "Vanwege het coronavirus was het niet mogelijk naar Engeland te vliegen. Zonder dat ik bij mijn nieuwe club ben geweest, heb ik een driejarig contract getekend. Best gek als je het zo bekijkt", aldus Van Hecke in gesprek met BN DeStem.

Aanvankelijk leek AS Monaco de beste papieren te hebben: Van Hecke had een flink salaris kunnen verdienen, maar voelde de bui – in de vorm van een uitleenbeurt bij het Belgische Cercle Brugge – al hangen en bedankte voor de eer. "Toen ze een salarisindicatie gaven, dacht ik: oh, dat is niet verkeerd. Het geld is goed, de hele constructie niet. Het kan ook mijn carrière verkloten. Ik voelde me handelswaar en wilde niet verhuurd worden." NAC was al wél akkoord met Monaco en ging ervan uit dat Van Hecke naar het prinsdom zou gaan. "NAC vroeg: wat wil je nu? Volgens mij ben ik vrij duidelijk geweest, zei ik. Soms moet je voor jezelf opkomen en zeggen wat je ervan vindt."

Genegeerd door Ruud Brood
Uiteindelijk is de Zeeuw alsnog vertrokken, hoewel hij pas zestien officiële wedstrijden namens NAC in de benen had. Van Hecke kwam in 2018 over van VV Goes, maar trainer Ruud Brood zag het aanvankelijk niet zitten om hem een kans te geven: pas in december 2019 stond de verdediger voor het eerst in de basis, nadat hij op Brood af was gestapt. "Dat doe ik normaal nooit, maar ik wilde mezelf niet verwijten dat ik er niet alles aan gedaan heb. Trainer ik ben er klaar voor, dat je het weet. Brood zei alleen: prima, is goed. Hij lachte me natuurlijk finaal uit."

Zijn kans kwam er echter alsnog, in een thuisduel met FC Dordrecht: NAC won met 3-0 en Van Hecke was direct goed voor een assist. "Normaal wil een speler bij zijn debuut het vertrouwen van de trainer niet beschamen en speelt hij op save. Omdat ik sowieso geen vertrouwen voelde van de trainer, nam ik alle risico's en speelde ik vrijuit. Brood heeft me onbewust wel hard gemaakt", concludeert hij. Sindsdien is het hard gegaan, stelt ook Van Hecke tot zijn verbazing vast. "Twee jaar geleden voetbalde ik nog bij de amateurs. Best apart toch?"

Check hieronder samenvattingen, voetbalvirals en meer:

Plaats een reactie

Bekijk het laatste nieuws