Lammers mag zijn borst natmaken bij de meest on-Italiaanse club van Italië

22 september 2020 om 10:10
Laatste update: 22 september 2020 om 10:06

De spits van PSV die bijna uit zijn contract loopt en toch voor tien miljoen euro naar Atalanta Bergamo vertrekt: het zou een jaar of vier geleden ondenkbaar zijn geweest, maar het is inmiddels gebeurd. Sam Lammers heeft zich verbonden aan één van de snelst groeiende clubs in Europa. In vier jaar tijd van anonieme Serie A-middenmoter tot Champions League-hemelbestormer: VoetbalPrimeur bespreekt de opkomst van La Dea.

Bij Atalanta wordt het beleid al jarenlang uitgestippeld door dezelfde mensen. Waar Internazionale sinds 2010 liefst elf trainers versleet, voerde die andere blauw-zwarte club in dezelfde tijd twee trainerswisselingen door: Gian Piero Gasperini verving Edoardo Reja in 2016 en is vier jaar later nog steeds in functie.

Ook in de bestuurskamer is er weinig veranderd door de jaren heen. Voorzitter Antonio Percassi stapte in 2010 in bij de toenmalige Serie B-club en zit er nog steeds, net als sportief directeur Gabriele Zamagna. Hoofdscout Giovanni Sartori sloot in 2014 aan en haalde sindsdien een groot aantal onbekende pareltjes naar het Stadio Atleti Azzurri d'Italia. Onder leiding van dit driemanschap en hun collega's groeide Atalanta eerst uit tot een stabiele Serie A-club: vervolgens werden ze een serieuze bedreiging voor de gevestigde orde.

De Gasperini-revolutie
Dit kan niet los worden gezien van de aanstelling van Gasperini in 2016. De trainer was toen al dik in de vijftig en had al een behoorlijke carrière achter de rug, bij onder meer Genoa, Internazionale en Palermo. Pas in Bergamo vielen alle stukjes op hun plek, hoewel Atalanta slecht aan het seizoen begon en na vijf wedstrijden onder de degradatiestreep stond. Gasperini bleef echter vasthouden aan zijn extreem on-Italiaanse systeem met drie verdedigers: uiteindelijk dwong Atalanta op spectaculaire wijze Europees voetbal af.

Tijdens de eerste training van dat seizoen stonden Marco Sportiello, Mattia Caldara, Rafael Tolói, Berat Djimsiti, Remo Freuler, Alejandro 'Papu' Gómez en Marten de Roon al op het veld. Het kennersoog van Sartori had ondertussen twee veelbelovende vleugelverdedigers gespot in de Eredivisie: Hans Hateboer en Robin Gosens kwamen niet lang daarna – in navolging van De Roon, als voorgangers van Lammers – de gelederen versterken. Al deze onbekende namen stonden vier jaar later opeens tegenover Paris Saint-Germain, in de kwartfinale van de Champions League.

"Ik ben bang voor spelers die niet hard werken"
Gasperini kreeg de tijd om de ploeg naar zijn hand te zetten en ontketende een revolutie in Bergamo: zijn kernwaarden – avontuurlijk voetbal en keihard werken – werden geprojecteerd op het hyperaanvallende en topfitte elftal. Nieuwkomer Lammers kan zijn borst natmaken: tijdens de trainingen van Atalanta vliegen de vonken ervan af. "Ik ben bang voor spelers die niet gewend zijn aan hard werken. Mijn spelers moeten lijden tijdens de trainingen. Want als ze dan niet alles geven, doen ze dat ook niet tijdens de wedstrijden", liet Gasperini weten in een groot interview met The Guardian

Atalanta's resultaten geven hem gelijk. De kern van de ploeg speelt al jarenlang samen en is na al die intense trainingssessies volledig ingespeeld: La Dea overklasten Juventus in eigen huis, sloten het Serie A-seizoen af met 98 goals en stonden op het randje van de laatste vier in de Champions League. De onbekende, onbeminde spelers bleken samen een voetbalmachine te zijn om van te watertanden. Iedereen wist wat hij moest doen: Hateboer en Gosens liepen halve marathons, de centrale verdedigers stoomden vrolijk op, Duván Zapata mocht beuken aan het front, De Roon en Freuler bewaakten de balans, Josip Ilicic en Gómez zorgden voor de creatieve ingevingen.

Amper zestig miljoen versus 222 miljoen
Nu mag Lammers dus proberen een plekje in die ploeg te veroveren, met Zapata, Gómez, Ilicic, Luis Muriel en Mario Pasalic als belangrijkste concurrenten. Meesterscout Sartori heeft blijkbaar vertrouwen in de Tilburger: Atalanta heeft tien miljoen euro voor hem over, de helft van wat recordaankoop Muriel kostte. Aan smijten met geld – toch een goede Serie A-traditie – doen ze sowieso niet in Bergamo: de basisploeg die op 12 augustus aantrad tegen PSG kostte bij elkaar net geen zestig miljoen euro. Bij de tegenstander stond ene Neymar, in zijn eentje al goed voor 222 miljoen...

Het verhaal van de zelf opgeleide Caldara is veelzeggend: hij werd in januari 2017 voor negentien miljoen gekocht door Juventus en later voor 35 miljoen doorverkocht aan AC Milan. Hij speelde uiteindelijk niet één Serie A-wedstrijd voor beide clubs en werd weer uitgeleend aan Atalanta, waar hij weer vrolijk de draad weer oppakte. Atalanta ziet in Caldara kennelijk iets wat de gevestigde orde niet heeft gezien. Dit wil overigens niet zeggen dat alle aankopen van het scoutingsapparaat schoten in de roos zijn: Heracles-revelatie Lennart Czyborra kostte bijna vijf miljoen euro, maar is na zestien Serie A-minuten alweer verhuurd aan Genoa.

Hoe dan ook, Lammers gaat voetballen bij een bijzondere club. De spits hoeft waarschijnlijk niet bang te zijn dat Atalana 'geen plan' heeft met hem, een veelgehoorde klacht onder voetballers anno 2020. Lammers moet echter niet terugdeinzen voor beulswerk op het trainingsveld. "Laten we niet vergeten dat voetballers nog altijd minder hard en minder intens trainen dan andere atleten. Ik wil dat mijn spelers – met dit gegeven in hun achterhoofd – steeds hun grenzen verleggen", zegt Gasperini daarover. "Aanvallen, hard werken, winnen: spelers die daarin geloven, horen bij ons. Degenen die daar niet in geloven, vallen af."

(Hein Nooijens/VoetbalPrimeur)