Blunder Onana wordt Ajax fataal, alles hangt af van Ajax - Atalanta Bergamo

Blunder Onana wordt Ajax fataal, alles hangt af van Ajax - Atalanta Bergamo

01-12-2020 22:50
238

Ajax heeft de wedstrijd tegen Liverpool verloren en móet volgende week van Atalanta Bergamo winnen om door te gaan in de Champions League. Door een ongebruikelijke blunder van Andre Onana werd het op Anfield 1-0.

Liverpool wordt al weken geteisterd door blessures en kreeg ook in aanloop naar de wedstrijd tegen Ajax de ene na de andere tegenvaller. James Milner haakte af en tijdens de warming-up moest Alisson Becker afhaken. Voor hem speelde Caoimhín Kelleher, de derde doelman van Jürgen Klopp. Jordan Henderson en Joel Matip keerden wel weer terug. Ajax trad op volle oorlogssterkte aan, met Edson Álvarez op het middenveld.

Het begin op Anfield was onstuimig. Het barstte meteen los met een schotkans van Curtis Jones (op Onana), een kopkansje van Perr Schuurs en een hard schot op de paal (weer van Jones). Mede door slecht verdedigen van Schuurs kon Liverpool telkens gevaarlijk worden. Maar daarna herpakte hij zich en was hij de uitblinker aan Ajax-zijde. Liverpool drong wel aan, maar Ajax verdedigde ijzersterk.

Na de grote kansen in de openingsfase kwam Ajax nooit echt in de problemen. Op een kopkans van Davy Klaassen na werd zelf echter weinig gecreërd. Daar stond Liverpool te compact voor en de Amsterdammers waren verder ook slordig en niet zo gevaarlijk. Zoveel kansen als in de heenwedstrijd kreeg Ajax niet. Onana en Kelleher hadden nog maar weinig te doen. Het grote schaakspel speelde zich vooral af op het middenveld, waar Ryan Gravenberch heerste en zich liet zien. Een sterk spelende Schuurs hield samen met Daley Blind de Ajax-defensie dicht. Ook Noussair Mazraoui was sterk.

Ajax kan geen vuist maken, blunder Onana wordt fataal
Ajax kreeg na rust een grote kans op de voorsprong, maar de vrijstaande Klaassen kopte uit een corner naast. Een zeldzame blunder van Onana leidde vervolgens de 1-0 van Liverpool in. De doorgaans betrouwbare sluitpost verkeek zich volledig op een voorzet van Neco Williams en hield geen rekening met Jones, die nog achter hem stond. 

Ajax was na de treffer van Jones even van de leg en oogde ineens kwetsbaar. Liverpool werd steeds gevaarlijker en Ajax moest achteruit. Schuurs kon vanwege een gele kaart geen risico's meer nemen. Via Mohamed Salah en Sadio Mané creërde Liverpool het grootste gevaar. Onana behoedde Ajax in de slotfase voor een grotere achterstand.

Ten Hag besloot in te grijpen door Lassina Traoré (voor de geblesseerde David Neres) en Klaas-Jan Huntelaar te brengen. Huntelaar was in de slotminuten nog dicht bij de gelijkmaker, maar zijn kopbal werd knap gekeerd door Kelleher. Het was meteen de grootste kans die Ajax in de tweede helft kreeg.