Ajax speelt vreselijke tweede helft na 0-4 ruststand bij ADO Den Haag

20-12-2020 16:21
169

Ajax heeft het gat met PSV weer vergroot tot drie punten. De Amsterdammers hadden aan één helft genoeg om ADO Den Haag van zich af te schudden: 2-4. Het werd in de tweede helft nog spannend omdat Ajax het liet lopen.

Bij Ajax keerde Quincy Promes terug in de wedstrijdselectie. De aanvaller werd vorige week gearresteerd op verdenking van een steekpartij, maar weer vrijgelaten omdat er geen bewijs tegen hem is. Promes begon op de bank.

Ajax domineerde de openingsfase, maar kwam in eerste instantie niet verder dan een kopkans van Klaas Jan Huntelaar. Toch liet de eerste goal niet lang op zich wachten. Dusan Tadic schoot na twintig minuten van dichtbij binnen na een goede loopactie en dito voorzet van Sean Klaiber. Twee minuten later kopte Huntelaar wél raak: 0-2.

En in een tijdsbestek van twee minuten liep Ajax ineens hard weg bij ADO. Zakaria Labyad schoot op aangeven van Antony 0-3 binnen en de Braziliaan bediende een minuut later ook Huntelaar, die na 32 minuten (!) de vierde maakte. Een 'VVV-scenario' dreigde voor ADO. Trainer Erik ten Hag bracht in de rust drie andere spelers in: Lisandro Martínez, Kenneth Taylor én Promes, op wie alle ogen gericht waren.

Ajax dacht het in de tweede helft op halve kracht te kunnen doen, maar dat kwam de ploeg bijna duur te staan. Michiel Kramer, de man die altijd scoort tegen Ajax, maakte al vroeg 1-4 en gaf ADO daarmee weer wat hoop. Dat gaf de Amsterdammers echter niet het signaal om bij te schakelen, want ook daarna verliep het allemaal traag en tam. Ook Promes kon zich niet onderscheiden.

Het leek na de 2-4 van Samy Bourard twintig benauwde minuten te worden voor Ajax, dat in de tweede helft nauwelijks nog wat creërde. ADO rook bloed en gaf nog wat gas, maar kwam niet verder dan wat gevaarlijke momenten voor het doel van Andre Onana.