Koeman prijst Frenkie de Jong: 'Het leunt aan tegen wat Wijnaldum heeft'

Koeman prijst Frenkie de Jong: 'Het leunt aan tegen wat Wijnaldum heeft'

29-01-2021 07:15
41

Ronald Koeman ziet dat Frenkie de Jong inmiddels de drang voelt om beslissender te zijn voor FC Barcelona. De Nederlandse trainer stelt dat zijn 23-jarige landgenoot de volgende stap heeft gezet in zijn carrière.

De Jong scoorde dit kalenderjaar al vier keer in zeven wedstrijden. Ook gaf hij twee assists. Koeman 'wist al dat het erin zat'. "Frenkie heeft het vermogen om een middenvelder te zijn die óók in de box komt. Hij heeft de versnelling, met bal en zonder, en kan het fysiek opbrengen. Alleen: hij voelde te weinig de échte drang om naar voren toe nog meer te doen", zegt de coach in het Algemeen Dagblad. "En dat hoort er wel bij. Het zijn grote transfers die spelers tegenwoordig maken. Voor veel geld verwachten mensen ook veel."

Koeman oordeelde al dat de Oranje-international nu completer is dan in zijn tijd bij Ajax. Voorganger Ernesto Valverde probeerde De Jong al eens in een aanvallende rol op het middenveld, maar dat pakte toen niet goed uit. Volgens de oud-bonsdcoach komt dat ook door de ontwikkeling van het team. "Eerst wilde ik hier hetzelfde systeem spelen als bij Oranje. Maar van een middenveld met twee controlerende mensen, twee zessen, onder wie Frenkie, zijn we nu doorgeschakeld naar één 6 en een 8 en een 10 ervoor. Frenkie speelt nu verder vooruit, samen met Pedri. In hun rug is Busquets die ene controleur."

Busquets zit ook weer beter in zijn vel, net als Lionel Messi. "Messi is een winnaar. Die wil perspectief zien, groei. Dat miste hij de afgelopen jaren en dat frustreerde. Maar nu zie je hem opfleuren. Als je Messi optimaal wilt gebruiken, heb je lopende mensen om hem heen nodig. Hij moet zijn passes kwijt kunnen." De Jong speelt zelf nu meer als Kevin De Bruyne dan als Busquets. "Ja. En het leunt ook aan tegen wat Georginio Wijnaldum heeft, het gevoel om op het juiste moment in de zestienmeter te komen", aldus Koeman.