Driessen pakt Club-preses aan: 'Ajax bewijst Belgen niet nodig te hebben'
Valentijn Driessen weet dat het statement van de Jupiler Pro League-clubs over de BeNeLiga niet goed is gevallen in Nederland. De seinen in België staan inmiddels op groen, onder aanvoering van Club Brugge-voorzitter Bart Verhaeghe, aan wie volgens de chef voetbal van De Telegraaf 'grootheidswaanzin kleeft'.
Club Brugge hoopt met de beursgang zo'n 48 miljoen euro op te halen, maar dat is voor Verhaeghe niet genoeg. Hij is de drijvende kracht achter de BeNeLiga. 'Hij wil met Club Brugge een grote rol spelen in de Europese voetbalgemeenschap', schrijft Driessen in zijn column. 'Ajax dient als voorbeeld en Verhaeghe denkt Ajax en de top van de Eredivisie sportief en financieel nodig te hebben om zijn droom te verwezenlijken. Vandaar de BeNeLiga.'
De andere clubs in de Jupiler Pro League steunen het initiatief inmiddels. 'Om maar één reden: geld, extra geld, extra gegarandeerd geld', aldus Driessen. 'Voor de Nederlandse clubs kwam deze Belgische verklaring onverwacht en wordt het ervaren als drukmiddel van Belgische zijde.' Hij ziet dat de Nederlandse betrokkenen zich niet uit de tent laten lokken. Volgens de verslaggever blijven namelijk honderden vragen onbeantwoord.
Deloitte becijferde dat de BeNeLiga tussen de 250 en 400 miljoen euro aan televisie- en marketingcontracten kan opstrijken. 'Bij het aftasten van de markt blijft een garantie voor dergelijke bedragen vooralsnog uit.' Ook het aantal Europese tickets dat de UEFA beschikbaar stelt, het lagere belastingtarief voor Belgische clubs en het minimum salaris dat spelers van buiten de EU in Nederland moeten verdienen, worden aangehaald als obstakels.
'Logisch dat Nederland een slag om de arm houdt en de kans op een BeNeLiga-avontuur laag wordt ingeschat. De Nederlandse topclubs en vooral Ajax bewijzen de Belgen niet nodig te hebben om in Europa potten te breken', benadrukt Driessen. 'Grote bijkomende gevaar is dat de Nederlandse voetbalcultuur te grabbel wordt gegooid, terwijl daar alle historische en huidige successen op zijn gebaseerd. Een afstotende gedachte dat te verliezen.'