Mentale problemen 'ten onrechte een taboe': '80 procent van alle profs, ik ook'

Mentale problemen 'ten onrechte een taboe': '80 procent van alle profs, ik ook'

16-08-2021 12:19
17

Gianni Zuiverloon debuteerde in 2004 al bij Feyenoord en weet inmiddels maar al te goed welke schaduwkanten het leven van een profvoetballer heeft. Hoewel mentale problemen nog altijd een taboe zijn, weet de inmiddels 34-jarige Rotterdammer dat vrijwel al zijn collega's ermee te maken krijgen.

Spelers als Gregory van der Wiel en Ricardo Kishna spraken openlijk over hun angsten en onzekerheden, maar zijn uitzonderingen in de profwereld. "In mijn ogen is dit ten onrechte een taboe in het voetbal", aldus Zuiverloon in gesprek met NRC. "Ik loop nu zeventien jaar mee in deze wereld en ik schat dat 80 procent van alle profs met mentale worstelingen te maken heeft gehad, inclusief ikzelf. Maar daarover praten? Voetbal is een mannenwereld, hè?"

Zuiverloon betitelt zijn eerste profjaren als 'vrijheid, blijheid'. Dat veranderde echter toen hij in 2008 een transfer naar West Bromwich Albion maakte en hij plotseling moest omgaan met een veel hogere prestatiedruk. " Terugkijkend heb ik tot mijn 29ste (in de tussentijd speelde hij ook voor Ipswich Town, Real Mallorca, sc Heerenveen en ADO Den Haag, red.) ups en downs gehad", maakt hij de balans op. "Lukte het niet op het veld, dan nam ik dat mee naar huis. Werd ik stiller, prikkelbaar, niet meer de beste partner voor mijn toenmalige vriendin."

"Wij houden je in de gaten, vriend"
De rechtsback had er bovendien moeite mee dat hij constant onder een vergrootglas lag. "Train je wel goed? Pass je die bal wel strak in? Wij houden je in de gaten, vriend. Dat idee." Zuiverloon benadrukt nu dat hij ook niet slecht betaald werd. "Maar dat maakt het niet minder makkelijk als alles wordt uitvergroot. Die vorige wedstrijd waarin jij zo goed speelde, zijn supporters allang vergeten als je op zondag een fout maakt. Je bent zo goed als je laatste wedstrijd."

Of Zuiverloon nog doorgaat als voetballer, is overigens nog maar de vraag. De verdedigers was na de degradatie van ADO transfervrij en heeft nog geen nieuwe club. In mei speculeerde hij al over een voetbalpensioen, veroorzaakt door fysieke ongemakken. "Ik sta bijna iedere dag op met pijn. Ik heb roofbouw op mijn lichaam gepleegd, zeventien jaar prof zijn heeft mijn lichaam aangetast", liet hij toen weten.