Van Gaal kijkt verwijtend naar Rutte: Het gaat ook om leiderschap

Van Gaal kijkt verwijtend naar Rutte: "Het gaat ook om leiderschap"

12-11-2021 19:40
104

Bondscoach Louis van Gaal baalt van de lege stadions en de besluiten van het kabinet. Hij schaart zich achter het statement van de KNVB, dat vrijdagochtend naar buiten werd gebracht. 

"De KNVB benadrukt nogmaals dat ze veel geld hebben geïnvesteerd in de coronacheck, wat op advies van de regering moest worden gedaan. Allemaal gedaan, het RIVM heeft het gecontroleerd: ondanks alles, de weinige coronabesmettingen, gaan we zonder publiek spelen...", zegt Van Gaal. "Corona is belangrijker dan voetbal, maar het is niet logisch nadenken. Het is wetenschappelijk bevestigd, dan snap ik dit niet."

"Als je een maatregel neemt, moet je dat controleren en handhaven. Dat is niet gebeurd in Nederland. Ik woon in Portugal, daar is het wel gebeurd. 98 procent gevaccineerd en daar is helemaal geen besmetting. Het gaat ook om leiderschap. Meneer Rutte is hier toch de leider, daar mag je wat van verwachten", foetert Van Gaal. "Portugezen zijn volgzaam. Het Nederlandse volk denkt het altijd beter te weten. Ik denk ook veel beter te weten, maar dan heb ik er verstand van."

Nederland moet zich dus in een lege Kuip zien te plaatsen voor het WK in Qatar. "Er is een grote kans dat de verbondenheid van het Nederlandse volk - mocht Oranje winnen - nu verloren gaat, omdat het stadion leeg is. De spelers zijn dit wel gewend, ik denk dat die invloed niet zo groot is als we allemaal denken. Maar met de steun van het publiek kun je altijd net wat meer."

"We hebben het vanmiddag te horen gekregen en de spelers sliepen, dus we gaan er wel over communiceren. Dan ga je daar aan wennen, in je geest en in je brein. Je weet hoe dat gaat: iedereen heeft zonder publiek gespeeld. Als je het interview van Virgil van Dijk leest, waarin hij oproept om iedereen te steunen: ja, dat gaat helemaal de mist in..."