'Na Ziyech-onderhandelingen met Ajax en Overmars zeiden we: goh, zo kan het ook'

'Na Ziyech-onderhandelingen met Ajax en Overmars zeiden we: goh, zo kan het ook'

18-12-2021 10:00
32

Marc Overmars blijft langer bij Ajax, werd vorige week duidelijk. De directeur voetbalzaken verlengde zijn contract en ligt nu tot medio 2026 vast in Amsterdam. De oud-buitenspeler wordt geroemd om zijn vermogen om de beste deals uit het vuur te slepen, maar hoe is het om met Overmars aan de onderhandelingstafel te zitten? Die vraag beantwoordt VoetbalPrimeur in een tweeluik voor je: na Hans Nijland komt voormalig FC Twente-directeur Jan van Halst aan het woord.

Overmars is inmiddels bijna tien jaar verantwoordelijk voor het samenstellen van de selectie bij Ajax. In die tijd kocht en verkocht de directeur veel spelers, wat vaak goed uitpakte voor Ajax. Van Halst sloot als directeur spelersbeleid van FC Twente één deal met Overmars en dat was ook een flinke: na interessante onderhandelingen verkaste Hakim Ziyech in 2016 van Enschede naar Amsterdam. Met de transfer was zo'n elf miljoen euro gemoeid.

In gesprek met VoetbalPrimeur blikt Van Halst terug op de onderhandelingen met Overmars, die in eerste instantie aangaf dat Ziyech níét naar Ajax zou gaan. "Eerst zou Ajax Ziyech niet halen, maar toen deden ze het niet goed in Europa (Ajax werd in de Champions League-voorrondes uitgeschakeld door FK Rostov, red.)", vertelt Van Halst. "Daarna kwam ook in de pers dat ze misschien toch Ziyech wilden halen. Hij was toen al één van de besten van Nederland."

'Toen Overmars belde, viel ik even stil'
Het telefoontje van Overmars liet daarna niet lang op zich wachten. "Een week nadat de vermeende Ajax-interesse naar buiten kwam, belde Marc Overmars mij op. Ik weet nog precies waar ik was: ik zat in de achtertuin, met visite. Toen ik de telefoon opnam, hoorde ik: met Marc Overmars. Ik antwoordde: hey Marc, met Jan. Daarna viel ik even stil. Die paar seconden zijn me wel bijgebleven, ik had even niks te zeggen. Die stilte was een beetje raar."

"Daarna zei Marc: je weet denk ik wel waarvoor ik bel", gaat Van Halst verder. "Hij verwachtte misschien dat ik zei: hey Marc, je belt natuurlijk voor Ziyech. Maar ik deed net of ik gek was. Ik antwoordde dus dat ik nergens vanaf wist. Ik zei: wil je wat weten van me, of vragen hoe het gaat bij me thuis? Waar bel je voor? Toen begon Marc al een beetje te lachen, waarna hij zei dat ze interesse hadden in Ziyech. Wat moet hij kosten?, vroeg Marc toen. Ik zei: volgens mij moet je eerst een voorstel doen, dan kijken wij wel of het in de buurt ligt."

"Marc stelde toen voor om ergens af te spreken, maar ik zei: misschien is het verstandig dat jullie eerst even wat op papier zetten, dan kunnen wij kijken of het wel zin heeft om af te spreken. We zijn allebei erg druk en als jullie bij wijze van spreken één euro bieden, dan hoeven we niet eens koffie te gaan drinken. Marc antwoordde toen: oké, je hoort nog wel van me. Daarna hing hij op. Dat was eigenlijk het eerste contact."

'Zeiden tegen elkaar: Zo kan het dus ook'
Binnen afzienbare tijd kregen Van Halst en co. een eerste Ajax-bod voor Ziyech binnen. "Ongeveer een dag na het telefoontje kregen we van hun advocaat via de mail een bod, volgens mij. Dat moesten we met de financieel directeur overleggen. Ik weet niet meer precies hoe hoog dat bod was, maar we hebben dat niet geaccepteerd. We zeiden: laten we wel even met elkaar gaan zitten. Anders wordt het over en weer mailen, terwijl Nederland zo klein is. Laten we even ergens halverwege in een hok kruipen."


Ziyech neemt onder toeziend oog van Van Halst afscheid bij FC Twente

In het bijzijn van Jeroen Slop (toen financieel directeur Ajax), Onno Jacobs (toen algemeen directeur Twente) en Ted van Leeuwen (toen technisch directeur Twente) spraken Van Halst en Overmars met elkaar af in Apeldoorn om te onderhandelen. "Daar hebben we toen gesproken over de prijs. Dat ging een beetje over en weer. Wij legden onze kaarten op tafel: we zeiden dat er genoeg belangstelling was voor Ziyech. Dat viel eigenlijk wel mee. Al met al ging het allervriendelijkst. Er werd geen haantjesgedrag vertoond, het ging juist heel respectvol en leuk. Ik weet nog wel dat we na afloop tegen elkaar zeiden: goh, zo kan het dus ook."

'Overmars stelde me op mijn gemak'
Van Halst denkt te weten wat het geheim van Overmars is. "Zijn kracht is de ontspanning die hij met zich meebrengt. Toen we met hem zaten, was hij relaxed. Ik heb dat als heel prettig ervaren: het zorgde ervoor dat het veel vloeiender verliep. Ik kan me voorstellen dat hij dat altijd heeft. Hij stelde mij ermee op mijn gemak. Misschien leg je als tegenpartij dan makkelijker je kaarten op tafel. Het was niet zo dat Marc alles bepaalde. Ik had het idee dat hij samen optrok met Jeroen Slop. Het was dus niet alleen Overmars, ik denk echt dat het teamwork was. Af en toe stopten we ook even met onderhandelen, dan gingen we een bakkie halen en hadden we het over hele andere dingen: hoe het thuis is, over de kinderen. Ik vond het heel volwassen."

Uiteindelijk duurde de afspraak tussen de delegaties van Ajax en FC Twente zo'n twee uur. "Dat valt nog wel mee", stelt Van Halst. "We zijn alleen niet meteen tot een akkoord gekomen. Wij en Ajax moesten nog even terug om wat dingen te overleggen. Het gaat natuurlijk niet om een paar stuivertjes. In de middag zaten we bij elkaar en in de avond hadden we alweer contact. Daarna is er geen meeting meer geweest, dat was niet nodig. We waren er vrij snel uit."

Daardoor werd Ziyech op 30 augustus 2016 gepresenteerd bij Ajax. De rest is geschiedenis. Dat geldt ook voor de onderhandelingen over de Ziyech-deal, waar Van Halst met plezier op terugkijkt. "Ja, Marc is ook een prettige gozer. Hij heeft van die pretoogjes. Ik vond het een leuke vent", besluit hij.

(Nordin 't Hart/VoetbalPrimeur)