Het kan zomaar één van de meest dramatische jaren van Ajax worden

"Het kan zomaar één van de meest dramatische jaren van Ajax worden"

16-03-2022 07:12
127

Rafael van der Vaart vindt dat Ajax zich nooit had mogen laten verrassen door Benfica in de achtste finale van de Champions League. De 109-voudig international vreest dat het seizoen van de Amsterdammers op een mislukking uitdraait.

"Ajax was de eerste helft goed, niet top. De tweede helft was het niet goed meer en hebben ze bijna geen kans gecreëerd", analyseert Van der Vaart bij Ziggo Sport. "Dit is gewoon zo typisch voor het Portugese voetbal. Zo worden ze geboren. Hun geduld wordt beloond."

Van der Vaart kijkt kritisch naar de goal van Darwin Núñez. "Ik vind het sowieso apart dat Jurriën Timber op hem staat, die gozer is twee koppen groter. Dan komt Andre Onana uit, maar die is veel te laat. Hij weet natuurlijk ook dat dit een fout is. Als je hier uitgeschakeld wordt door Real Madrid, denk je: het was een goed seizoen. Nu heb je een klotegevoel, omdat het tegen Benfica is. Ajax zet Nederland al jaren op de kaart Europees, maar dit had gewoon niet mogen gebeuren."

"Ajax was gewoon veel beter over twee wedstrijden", gaat Van der Vaart verder. "Dan zeggen de wijsneuzen natuurlijk allemaal: Daar heb je niets aan. Dat snap ik ook wel, maar het zat gewoon tegen. Ajax heeft niet meer de individuele kwaliteit van de ploeg uit het seizoen 2018/'19. Met Frenkie de Jong, Matthijs de Ligt en Hakim Ziyech had je extra klasse. Natuurlijk hebben ze nu een fantastisch team, maar als Antony zijn dag niet heeft, wie gaat er dan een man voorbij? Of wie geeft die bijzondere bal? Dat heeft dit Ajax niet."

De oud-speler van Ajax houdt zijn hart vast voor het restant van het seizoen. Zondag speelt de ploeg van trainer Erik ten hag De Klassieker tegen Feyenoord. "Ze hebben de laatste weken al geluk gehad tegen RKC en Cambuur. Als je daar punten verspeelt, sta je tweede. Dan wordt het helemaal een klotejaar. Er zijn ook zoveel dingen gebeurd die niet voetbal gerelateerd zijn, dan kan het zomaar één van de meest dramatische jaren van Ajax worden. Daar hoop je natuurlijk niet op."