Zestal gepasseerd door Van Gaal: 'Niet goed voor het Nederlandse voetbal'

Zestal gepasseerd door Van Gaal: 'Niet goed voor het Nederlandse voetbal'

30-05-2022 18:59
69

Louis van Gaal zorgde bij de buitenwacht voor gefronste wenkbrauwen na de bekendmaking van zijn definitieve selectie, al heeft hij alles uitgedokterd. De bondscoach stelt dat hij keuzes heeft gemaakt in belang van het Nederlandse voetbal.

Op de persconferentie van maandag werd Van Gaal gevraagd waarom hij Vincent Janssen, Bruno Martins Indi en Jerdy Schouten bij de selectie heeft gehaald. "Er zijn veel meer spelers in beeld", maakt de keuzeheer duidelijk, waarna hij Lutsharel Geertruida, Sven Botman en Brian Brobbey opsomt. "Ik lees overal dat ik die had moeten selecteren, maar ik ben bondscoach van het Nederlandse voetbal. Ik moet zorgen dat Jong Oranje zich ook kwalificeert. Dan moet ik die spelers toch juist in Jong Oranje laten spelen? Want het is toch juist heel belangrijk voor die generatie dat ze een EK gaan spelen? Dan hebben ze de ervaring van een toernooi."

Van Gaal stelt dat hij gedurende zijn eerdere periodes als bondscoach ook voor het Nederlandse voetbal heeft gekozen en niet voor zijn eigen prestaties bij Oranje. "Het zou veel eenvoudiger zijn om Brobbey, Geertruida en Mitchell Bakker bijvoorbeeld ook uit te nodigen. Maar nee, dat is niet goed voor het Nederlandse voetbal."

Naast het viertal konden ook Ryan Gravenberch en Devyne Rensch, die eerder al wel bij de selectie zaten, niet rekenen op een uitnodiging van Van Gaal. Volgens de zeventigjarige bondscoach moeten zij eerst de weerstand op het EK ondervinden. "Voor de bondscoach wordt het pas belangrijk in november. Nu is het belangrijk voor Jong Oranje om Nederland op het hoogste niveau te laten strijden op een Europees kampioenschap."