Ajax sluit de voorbereiding af met 3-1 overwinning op Shakhtar Donetsk

26-07-2022 21:51 Laatste update: 21:55
277

Ajax heeft de voorbereiding afgesloten met een overwinning op Shakhtar Donetsk. Het oefenduel met de Oekraïners stond geheel in het teken van de oorlog in Oekraïne en werd door de ploeg van Alfred Schreuder met 3-1 gewonnen.

De opbrengsten van de wedstrijd kwamen ten goede aan vluchtelingen uit Oekraïne. Na een indrukwekkende minuut stilte en het Oekraïense volkslied kon er gevoetbald worden. Schreuder koos tegen Shakhtar voor een groot aantal basisspelers, dus ook voor aanwinsten Owen Wijndal en Steven Bergwijn én de teruggekeerde Antony. Ook Remko Pasveer keerde weer terug.

Ajax kreeg in de openingsfase kansen om al snel een goal te maken. Eerst was Bergwijn gevaarlijk, daarna was het de beurt aan Antony en Edson Álvarez. Toch viel de goal aan de andere kant. Het was Mykhailo Mudryk die scoorde nadat hij Devyne Rensch, Jurriën Timber en Pasveer te slim af was. Ajax leek zijn kruit verschoten te hebben, maar kwam voor rust toch op gelijke hoogte. Na een aanval over links, die we al een tijdje niet meer gezien hadden, van Bergwijn kwam de bal terecht bij Antony, die doorkopte op Dusan Tadic, die binnentikte.

Shakhtar kon in de eerste helft nog partij bieden, maar de tweede helft was overduidelijk voor Ajax. De club uit Oekraïne bracht vooral jeugdspelers in waardoor het klasseverschil duidelijk werd. De ervaren doelman Andriy Piatov kon meermaals redding brengen, maar had geen antwoord op een schot van Berghuis.

Nadat Schreuder Brobbey inbracht en ook Francisco Conceiçao zijn debuut gunde, liep Ajax uit naar 3-1. Die was voor Mohammed Kudus: de Ghanees verschalkte Pyatov met een knap afstandsschot.

Ajax heeft een week de tijd om zich voor te bereiden op het duel met PSV om de Johan Cruijff Schaal.