Frenkie de Jong wijst op belangrijk verschil met EK: 'Dat vond ik verschrikkelijk'

Frenkie de Jong wijst op belangrijk verschil met EK: 'Dat vond ik verschrikkelijk'

17-11-2022 15:56
58

Frenkie de Jong steekt de loftrompet over Oranje-aanvoerder Virgil van Dijk. De controleur denkt dat de aanwezigheid van de 31-jarige verdediger een groot verschil gaat maken voor het Nederlands elftal, ten opzichte van het EK vorig jaar.

"Dat Virgil toen ontbrak, vond ik verschrikkelijk", zegt De Jong tegen Voetbal International. "In eerste instantie vooral omdat hij een van de beste verdedigers ter wereld is, zo niet dé beste. Hij voegt dus heel veel kwaliteit toe aan het team. Maar los daarvan is hij ook echt de leider, binnen en buiten het veld. Hij geeft toch een bepaalde uitstraling aan het elftal."

De Jong denkt dat de aanwezigheid van Van Dijk een dubbel effect heeft. "De tegenstander kijkt er ook naar, hoe hij achterin alles regelt, organiseert en neerzet. Wanneer ik als middenvelder omkijk en ik zie Virgil staan, geeft me dat toch een bepaalde rust. Een soort zekerheid. Ik ben blij voor hem dat hij zijn eerste grote toernooi kan spelen en ook voor ons allemaal."

De Jong en Van Dijk worden samen met Memphis Depay gezien als de dragende krachten van Oranje. De ex-Ajacied denkt dat ook de aanvaller klaar is voor het WK. "Ik weet het wel zeker eigenlijk. Ik ken hem, hij is écht een professional, niemand kan iets zeggen over zijn instelling. Memphis is klaar."