De Eredivisie-keeper met een recordaantal reddingen: Het gaat hard, haha

De Eredivisie-keeper met een recordaantal reddingen: "Het gaat hard, haha"

16-04-2023 10:55 Laatste update: 10:59
24

Tim van Duijn

Zelf zegt hij zich niet zo om statistieken te bekommeren, maar Stijn van Gassel heeft in het duel met Go Ahead Eagles wel een mooi record neergezet. De doelman van Excelsior heeft dit seizoen de meeste reddingen verricht: 151 om precies te zijn.

Na het duel met FC Twente (0-0) stond het aantal op 140 reddingen, waarmee hij zijn belagers Filip Stankovic (FC Volendam, 119), Jasper Cillessen (NEC, 115), Etienne Vaessen (RKC Waalwijk, 100) en Nick Olij (Sparta, 98) op dat moment al ver voor was. Ook tegen Go Ahead Eagles was Van Gassel (26) weer goud waard en inmiddels staat de teller op 151 reddingen: een record in de Eredivisie.

"Het gaat hard, haha", zegt aanvoerder Van Gassel tegen VoetbalPrimeur. Van Gassel zet de prestaties van Excelsior boven die van zichzelf, maar durft toe te geven dat het een lekkere boost voor hem is. Al doen statistieken hem verder weinig. "We zijn met Excelsior nog volop in de strijd om handhaving, dus is het meer de vraag hoeveel waarde je aan statistiek hecht, maar voor mij persoonlijk is het wel fijn dat ik aan een goed seizoen bezig ben."

Ja, Van Gassel heeft 151 reddingen verricht, maar de andere kant van de medaille is dat Excelsior het meeste aantal tegendoelpunten van de Eredivisie heeft: 66. Er gaat achterin dus nogal het nodige mis. "Je kunt zeggen: het hadden meer tegendoelpunten kunnen zijn, of ik had meer reddingen moeten maken. Als ik de buitenwacht zo hoor, kan ik er niet al te veel aan doen. Ik bespreek alles met mijn keeperstrainer Ronald Graafland om er zo scherp mogelijk op te zijn."

Van Gassel is bezig aan zijn tweede jaar bij Excelsior, dat hem oppikte bij Helmond Sport. Ook in de Keuken Kampioen Divisie stond de Limburgse doelman zijn mannetje. "Nu spelen we tegen topspelers die veel slimmer en sluwer zijn en alles afstraffen, terwijl je in de KKD nog wel eens wegkwam met een slippertje. Het niveau en snelheid zijn omhoog gegaan, dus dat was wel een verandering. De wedstrijd die mij het meeste bijbleef? De eerste wedstrijd tegen Cambuur was bijzonder, die wonnen we met 2-0 en daar had ik een aandeel in. Thuis tegen FC Twente waren we ook sterk, dus dan zou ik daartussen kiezen."

Van Gassel is een bakkerszoon en hoewel hij daar warme herinneringen aan heeft, was voor hem al snel duidelijk dat hij de toko niet over zou nemen. "Mijn vader heeft altijd gezegd dat ik alles moest doen om te slagen in het voetbal en daar ben ik hem nog steeds dankbaar voor. Vroeger had ik dromen en heb de vrijheid gekregen om die na te gaan en waar te maken. Ik ben goed onderweg, maar uiteindelijk wil je altijd beter en hoger en daar werken we hard aan."

Mocht het in het voetbal onverhoopt toch niets zijn geworden, dan had Van Gassel terug kunnen vallen op het diploma dat hij behaald heeft. Hij is afgestudeerd aan het Johan Cruyff College in Amsterdam en heeft dus zijn papiertjes. "Wel mooi, want normaal gesproken zegt men dat school altijd voor gaat, maar bij het Johan Cruyff College gaat je sport voor, dus ik was niet al te veel op school, moet ik zeggen. Het was niet echt mijn ding. Ik ben meer van het doen en niet van het leren en blokken, maar ik vond het wel belangrijk om een studie af te ronden. Marketing en Communicatie leek me destijds wel interessant en voetbalclubs doen daar tegenwoordig ook veel mee. Ik heb bij Excelsior en mijn vorige club Helmond Sport wel eens meegekeken, dus ik heb een goede keuze gemaakt door mijn studie af te maken. Wie weet dat ik daar na mijn carrière nog iets mee kan doen. Ik ben pas 26, dus hoop nog een flink aantal jaren te gaan op het voetbalveld."

Toekomst
Van Gassel heeft bij Excelsior nog een contract tot 2024, dus ligt een transfer in de zomer normaal gesproken voor de hand. "Het is mooi dat ik nu in de Eredivisie kan spelen, maar hoop niet dat het mijn eindstation is. Ik ben nu ook totaal niet bezig met een transfer. Ik heb het volste vertrouwen in mijn zaakwaarnemer Juul Heldens, die voor mij het werk doet. Als iets concreet wordt, hoor ik het vanzelf wel. Ik hou de focus op het voetballen en zie tegen het einde van het seizoen wel wat er allemaal op mijn pad komt."

"Ik zou graag een keer naar het buitenland willen, maar denk dat ik die keuze pas kan maken als er echt iets concreets op tafel ligt. Ik sta er zeker voor open. In Nederland wil ik het hoogst haalbare en zie mezelf wel bij een stabiele club uit het linkerrijtje."