RTL onthult bedrag dat cybercriminelen eisen: 'Paniek is groot bij KNVB'

RTL onthult bedrag dat cybercriminelen eisen: 'Paniek is groot bij KNVB'

19-04-2023 15:27
124

De KNVB moet een torenhoog bedrag betalen aan ransomware-groep Lockbit om te voorkomen dat vertrouwelijke documenten op straat komen te liggen. De cybercriminelen eisen liefst één miljoen euro, meldt RTL Nieuws.

Volgens RTL is de paniek groot in Zeist, omdat Lockbit onder anderen kopieën van paspoorten en contracten van Oranje-spelers heeft gestolen en dreigt te publiceren. Hetzelfde geldt voor de identiteitsbewijzen en contracten van bekende (oud-)voetballers, trainers en directieleden. "De leiding worstelt enorm met de situatie en welke stappen ze moeten nemen", vertelt een medewerker. 'We zitten in een kwetsbare positie', schrijft de KNVB op zijn intranet. 

De voetbalbond werd gehackt, omdat een medewerker in een phishingmailtje trapte. De cybercriminelen kregen zodoende toegang tot de zogeheten G-computerschijf van de KNVB, met daarop honderdduizenden interne en deels vertrouwelijke documenten. Overigens wordt de ledenadministratie, met daarin de privégegevens van meer dan een miljoen amateurvoetballers, in een ander online systeem bewaard. Zij blijven daarmee buiten schot.