Spelersbattle: PSV is Ajax op papier de baas in aanloop naar topper in Eindhoven

Spelersbattle: PSV is Ajax op papier de baas in aanloop naar topper in Eindhoven

23-04-2023 12:50
115

Ajax en PSV maken zich op voor de krachtmeting in het Philips Stadion. De topclubs strijden zondag in een rechtstreeks duel om de tweede plaats in de Eredivisie. VoetbalPrimeur legt de mogelijke basisteams van Ruud van Nistelrooij en John Heitinga langs de meetlat in deze spelersbattle.

Walter Benítez – Gerónimo Rulli 1-1
De Argentijnse landgenoten losten een keepersprobleem op bij hun club, waardoor ze al snel populair werden in Eindhoven en Amsterdam. Benítez en Rulli zijn prima keepers met de nodige ervaring, maar doen weinig voor elkaar onder. Zondag zal blijken wie de meeste meerwaarde heeft voor zijn team. De eerste battle eindigt onbeslist.

Phillipp Mwene – Jorge Sánchez 2-1
Mwene keert terug van een blessure bij PSV, terwijl Sánchez het moeilijk heeft bij Ajax. Tegen Emmen blonk de Mexicaan zowaar uit met een goal en een assist, maar hij liet zich ook aftroeven bij de treffer van Antonisse. Hem wacht een heet middagje tegen Xavi Simons. Mwene valt in dat opzicht minder uit de toon. Daarom pakt de Oostenrijker het punt.

André Ramalho – Jurriën Timber 2-2
Ramalho kan dit seizoen geen potten breken in de Eindhovense defensie en is iets te vaak op een foutje te betrappen. Timber weet de lijn van zijn ijzersterke vorige seizoen nog niet door te trekken, maar heeft beduidend meer in zijn mars dan de Braziliaan. Het tweede punt gaat glansrijk naar de Amsterdammers.

Olivier Boscagli – Calvin Bassey 3-2
Hoewel hij nog niet in topvorm steekt, heeft PSV baat bij de opbouwende kwaliteiten van Boscagli. De Monegask krijgt vermoedelijk de voorkeur boven Jarrad Branthwaite. Bij Ajax kwam de schorsing van Edson Álvarez hard aan. Hoe Bassey zich in deze topper gaat houden is een grote vraag, nadat hij tegen Feyenoord door het ijs zakte. Daarom is het punt voor de thuisploeg.

Patrick van Aanholt – Jorrel Hato 4-2
Dat hij niet in beeld was bij Oranje voor het WK, steekt hem een beetje, maar bij PSV zijn ze wel blij met Van Aanholt. De 19-voudig international was in zijn laatste vier duels goed voor een doelpunt en twee assists. Hato legt het af tegen de ervaring van Van Aanholt. De jonge verdediger beschikt over veel potentie, maar moet ook nog veel leren op het hoogste niveau.

Ibrahim Sangaré – Florian Grillitsch 5-2
De Ivoriaan is de laatste weken niet altijd verzekerd van een basisplaats, maar in de kraker tegen Ajax lijkt Van Nistelrooij zijn fysieke kwaliteiten goed te kunnen gebruiken. Bij Ajax maakte Grillitsch in de laatste duels dan eindelijk zijn entree in de basis, maar dat gaat voorlopig met vallen en opstaan. De Oostenrijker is in deze battle niet opgewassen tegen Sangaré. 

Joey Veerman – Kenneth Taylor 6-2
Als spelmaker slaagt Veerman er steeds beter in om zijn stempel te drukken op PSV. De Volendammer zag een mogelijk Oranje-debuut echter in het water vallen door buikgriep. Taylor was wel van de partij bij de EK-kwalificatiestart, maar zal dat liefst zo snel mogelijk willen vergeten. Hij verliest deze battle van Veerman, omdat de PSV'er net iets belangrijker is voor zijn team.

Guus Til – Davy Klaassen 6-3
Til bezorgde Ajax nachtmerries in de strijd om de Johan Cruijff Schaal en samen met De Jong kan hij zondag opnieuw gevaarlijk worden door de lucht, zeker nu Álvarez ontbreekt. Qua individuele kwaliteit legt hij het echter nipt af tegen 'Mister 1-0' Klaassen, die als geen ander de ruimtes bespeelt en er een neusje voor heeft om op de goede plaats op te duiken.

Johan Bakayoko – Steven Berghuis 6-4
Bakayoko laat soms flitsen van zijn potentie zien, maar de Belg weet nog niet constant een hoog niveau te halen. Het is een ongelijke strijd met Berghuis, die niet alleen Oranje-international is, maar ook al jaren meedraait in de Eredivisie-top. Hij is de laatste weken weer ouderwets op dreef als gelegenheidsrechtsbuiten.

Luuk de Jong – Dusan Tadic 6-5
Routiniers De Jong en Tadic zitten een beetje in hetzelfde schuitje. Ze hebben hun waarde driedubbel bewezen, maar voorzichtig steekt wat kritiek de kop op. De kopkracht van De Jong zal echter een wapen zijn, terwijl Tadic toch weer menig Eredivisie-lijstje aanvoert en opnieuw aan kop gaat in het 'MVP'-klassement. De Serviër trekt hier aan het langste eind.

Xavi Simons – Steven Bergwijn 7-5
Bij de start van het seizoen had bijna iedereen het punt aan Bergwijn gegeven, maar Xavi Simons maakt een komeetachtige ontwikkeling door. Over zijn talent hoeven we het niet eens meer te hebben, de aanvallende middenvelder is al onmisbaar voor PSV. Bergwijn viel juist heel ver terug en heeft nog altijd moeite om uit het diepe dal te klimmen. Een afgetekende zege voor Simons.

Conclusie
Het is weleens anders geweest, maar PSV is Ajax de baas in deze spelersbattle. Het zegt veel over de situatie in Amsterdam, hoewel de verschillen klein zijn. Zo kunnen Mohammed Kudus en Devyne Rensch nog voor een impuls zorgen, als zij fit genoeg blijken om te starten. Bij beide rivalen is er hoe dan ook de nodige chagrijn over het spel. Zondag vanaf 14.30 uur zullen we zien wie weer wat reden tot lachen heeft.