Mislintat versterkt keepersgilde: alles over nieuwe Ajax-doelman Diant Ramaj

Mislintat versterkt keepersgilde: alles over nieuwe Ajax-doelman Diant Ramaj

03-08-2023 16:05
52

Ajax heeft Diant Ramaj officieel binnen als nieuwe doelman. De Duitse keeper maakt de overstap van Eintracht Frankfurt en tekent tot medio 2028, terwijl de Amsterdammers acht miljoen euro betalen. Dat bedrag kan nog oplopen tot maximaal tien miljoen. Maar wie is de 21-jarige Ramaj en waarom is Ajax bij hem terecht gekomen? VoetbalPrimeur zocht het uit.

Ramaj werd in 2001 geboren in Stuttgart, maar hij heeft Kosovaars/Albanese ouders. De doelman van 1.89 meter speelt sinds de zomer van 2021 voor Eintracht Frankfurt. Met die ploeg won hij in 2022 de Europa League. Voor zijn periode in Frankfurt doorliep hij onder andere de jeugdopleiding van VfB Stuttgart. Ook kwam hij uit voor de Stuttgarter Kickers en FC Heidenheim. Laatstgenoemde club verkocht hem uiteindelijk aan Frankfurt.

De Duitse Ramaj is nog wel een relatief onervaren keeper. Tot nu toe kwam hij twee duels in actie op het hoogste niveau van Duitsland. Vorig seizoen was Ramaj tweede keeper achter de onbetwiste nummer één bij Eintracht Frankfurt, Kevin Trapp. Voor zijn overstap naar Frankfurt speelde Ramaj voornamelijk in de jeugdelftallen van Heidenheim en Stuttgarter Kickers. De Bundesliga-club wilde Ramaj aanvankelijk niet verkopen, maar het liefst verhuren. Ajax heeft echter een definitieve transfer kunnen realiseren.

Speelstijl
Ramaj wordt ondanks zijn geringe ervaring wel gezien als een echt keeperstalent in Duitsland. Daarin helpt zijn lengte mee, net als zijn voorkomen. Daarnaast lijkt Mislintat onder de indruk van de speelstijl van Ramaj. In Duitse media wordt hij omschreven als een 'moedige keeper', die ook goed kan meevoetballen. 

Toch verwachten de Duitse media dat hij nog wel veel minuten nodig heeft om zich te ontwikkelen. In zijn geboorteland mocht Ramaj al meerdere keren aansluiten bij de jeugdelftallen. Zo maakte hij al minuten voor Duitsland Onder 18, Onder 19 en Onder 20. 

Statistieken
Ramaj speelde tot nu toe 93 duels in het betaald voetbal. In die wedstrijden hield de sluitpost 23 keer zijn doel schoon. In de twee wedstrijden die hij keepte voor Eintracht Frankfurt speelde de ploeg twee keer met 1-1 gelijk. FC Augsburg en SC Freiburg waren toen de tegenstanders. De wedstrijd tegen Augsburg was tevens het debuut van Ramaj.

Concurrentie bij Ajax
In Amsterdam komt Ramaj een aantal concurrenten tegen op de keeperstraining. Zo is Rulli nog steeds de nummer één, bevestigde ook trainer Maurice Steijn. Achter de Argentijn moet Ramaj opboksen tegen Remko Pasveer en Jay Gorter. Pasveer is de komende twee maanden uit de roulatie met een blessure. Wat betreft Gorter ligt het binnen de mogelijkheden dat er een nieuwe verhuurperiode komt. Afgelopen half jaar speelde de 23-jarige Gorter voor het Schotse Aberdeen.

Eerder vertelde trainer Steijn al hoe hij denkt over de toekomst van Gorter. "We moeten kijken hoe hij zich het beste kan ontwikkelen. Heeft hij er iets aan in de beker te keepen en misschien een paar potjes als Rulli geblesseerd is? Of is het beter hem 34 duels op huurbasis in de Eredivisie vlieguren te laten maken, zodat hij volgend seizoen helemaal klaar is om de concurrentie aan te gaan? Als hij gaat, moeten we een nieuwe keeper zoeken", vertelde Steijn aan De Telegraaf over de ontwikkeling van Gorter.

Scepsis in Duitsland
Vanuit Duitsland werd er wel een beetje gek opgekeken, toen bekend werd dat Ajax Ramaj had gekocht. Voornamelijk de transfersom van maximaal tien miljoen euro doet de wenkbrauwen fronsen in het thuisland van de keeper. 'Sorry, wat?', was de eerste reactie van het Duitse Kicker. 'Mislintat neemt een zeker risico, maar hij vindt de getalenteerde doelman met zijn speelstijl bij uitstek passen bij het Ajax-dna.'

In Duitsland worden ook de rekenmachines erbij gepakt na de transfer van Ramaj. De doelman komt in de top-vijf terecht met de duurste Duitse keepers ooit. Alleen Manuel Neuer (voor dertig miljoen naar Bayern München), Bernd Leno (voor 25 miljoen naar Arsenal) en Marc-André ter Stegen (voor twaalf miljoen naar FC Barcelona) waren duurder. De eerder genoemde Trapp zit met zijn transfer van Frankfurt naar Paris Saint-Germain net onder de maximale som van Ramaj. PSG betaalde in 2015 9,5 miljoen euro, waardoor Trapp dus wel duurder was dan het vaste transferbedrag van acht miljoen euro voor Ramaj. Desondanks is deze statistiek uiteraard zeer opmerkelijk.

Ramaj is inmiddels gepresenteerd bij Ajax, waar hij kan beginnen aan de voorbereiding op het eerste Eredivisie-duel. Heracles Almelo is dan de tegenstander in de eigen Johan Cruijff Arena. De verwachting is dat Rulli dan gewoon de eerste keeper zal zijn, maar Ramaj krijgt door het seizoen heen vast kansen om zichzelf te laten zien.