Champions League: Feyenoord in Pot 1, dit zijn de mogelijke tegenstanders

Champions League: Feyenoord in Pot 1, dit zijn de mogelijke tegenstanders

28-08-2023 15:30 Laatste update: 31-08-2023 22:53
143

De laatste wedstrijden in de play-offs worden gespeeld en de loting voor de groepsfase staat voor de deur, dus de Champions League kan bijna écht beginnen. Lees hier alles wat je moet weten over de 32ste editie van het miljardenbal. 

Loting wordt binnenkort verricht

De loting van de Champions League wordt op 31 augustus vanaf 18.00 uur verricht in Monaco. Wat Nederlandse inbreng betreft zit in ieder geval Feyenoord in de groepsfase van het Europese hoofdtoernooi vanwege het behaalde landskampioenschap. PSV moet het tweeluik met Rangers FC zien te overleven om zich ook Champions League-kandidaat te mogen noemen: het eerste duel eindigde in 2-2.

Feyenoord zit vanwege de Champions League-winst van Manchester City in Pot 1. Daardoor kunnen de Rotterdammers in elk geval niet de landskampioenen FC Barcelona, Napoli, Bayern München, Paris Saint-Germain en Benfica én Europa League-winnaar Sevilla treffen. Wel zitten in Pot 2 veel Europese toplubs, zoals Real Madrid, Arsenal en Internazionale, de club die in juni nog de finale van het toernooi bereikte.

Welke clubs doen mee aan de Champions League?

De clubs die meedoen aan de Champions League worden in vier potten verdeeld. Clubs kunnen in de groepsfase geen tegenstander tegenkomen die in dezelfde pot zitten. 

Pot 1: Manchester City, Sevilla, FC Barcelona, SSC Napoli, Bayern München, Paris Saint-Germain, Benfica, FEYENOORD
Pot 2: Real Madrid, Manchester United, Inter Milan, Borussia Dortmund, Atlético Madrid, RB Leipzig, Porto, Arsenal
Pot 3: Shakhtar Donetsk, RB Salzburg, AC Milan, SS Lazio, Rode Ster Belgrado, Real Sociedad*, Celtic*, Newcastle United*
Pot 4: Union Berlin, RC Lens, NNB, NNB, NNB, NNB, NNB, NNB

*De ploegen in Pot 3 en Pot 4 worden verdeeld gebaseerd op de clubscore op de coëfficiëntenlijst van de UEFA. Real Sociedad, Celtic en Newcastle zijn al verzekerd van deelname, maar de potindeling van deze clubs hangt af van het coëfficient van de andere clubs die zich nog weten te kwalificeren. De laatste zes plekken in Pot 3 en 4 staan klaar voor de zes ploegen die zich via de play-offs weten te kwalificeren. PSV hoort bij de clubs die zich nog op deze manier kunnen plaatsen.

De play-offs worden dinsdag 29 augustus en woensdag 30 augustus afgewerkt. De volgende clubs strijden deze week om een plek in de Champions League:

Galatasaray - Molde FK
Young Boys - Maccabi Haifa
Panathinaikos - Braga

AEK Athene - Royal Antwerp FC
PSV - Rangers FC
FC Kopenhagen - Raków Częstochowa

Wanneer begint en eindigt de Champions League-groepsfase?

Na de loting weten Feyenoord en mogelijk PSV wie de tegenstanders zijn in de groepsfase. De eerste speelronde van de Champions League-groepsfase begint op 19 september. De laatste speelronde wordt op 13 december afgewerkt. De finale vindt op 1 juni plaats op Wembley. In het afgelopen seizoen was Manchester City de sterkste ploeg: in de finale werd Internazionale met 1-0 verslagen door een treffer van Rodri.