Spelersrapport: tweetal van Ajax zakt finaal door het ijs, twee lichtpuntjes

05-10-2023 20:42 Laatste update: 20:56
313

In één van de meest opmerkelijke Europese wedstrijden van de laatste jaren, heeft Ajax de punten gedeeld met AEK Athene. Het werd 1-1 in Griekenland. VoetbalPrimeur maakt rapport op.

Jay Gorter - 6: opnieuw wist Gorter zijn doel niet schoon te houden, al kon hij weinig doen aan de tegengoal. In de slotfase voorkwam hij een onnodige nederlaag in Athene. Aan de bal blijft de doelman een bron van onrust.

Devyne Rensch - 6: de bekende problemen van Rensch staken ook in Athene de kop op. De rechtsback geeft zijn tegenstanders te veel ruimte en heeft relatief veel overtredingen nodig, maar de schade bleef beperkt.

Josip Sutalo - 4: het piepte en het kraakte weer bij de man van 20 miljoen, je zou haast medelijden met hem krijgen. Sutalo is één brok zenuwen en speelt zonder zelfvertrouwen. Tot overmaat van ramp verloor hij het kopduel bij de 1-1.

Gaston Avila - 4,5: heel betrouwbaar oogde het allemaal niet bij de Argentijn. Kwetsbaar, zelfs. En onnauwkeurig. Toch mocht hij 'gewoon' blijven staan. Veel minder dan Sutalo kon Avila het ook niet doen.

Jorrel Hato - 6: tegenover Nordin Amrabat hield Hato zich staande, maar het hield allemaal niet over. Duidelijk is dat de zeventienjarige verdediger beter tot zijn recht komt in het centrum.

Benjamin Tahirovic - 6,5: de vervanger van de geschorste Silvano Vos was de beste middenvelder in Athene. Tahirovic wilde de bal hebben en was verdedigend van waarde, terwijl hij gigantische ruimtes moest bespelen.

Kenneth Taylor - 6: hij begon sterk aan de wedstrijd, maar hield dat niveau niet vast en leek het op een gegeven moment niet meer te kunnen belopen. Het zorgde voor zeeën van ruimte op het middenveld.

Steven Berghuis - 5,5: na een kwartier kreeg Berghuis een harde tik op zijn bovenbeen. Goede kans dat hem dat parten speelde. De meest aanvallende ingestelde Ajacied op het middenveld grossierde in balverlies en had eigenlijk kunnen - of moeten - scoren.

Carlos Forbs - 7: de beste aankoop van een rampzalige transferzomer heet Forbs. De Portugese tiener voelt zich ogenschijnlijk wél lekker in het Ajax-shirt, is erg bedrijvig en doet ook verdedigend zijn werk.

Brian Brobbey - 7,5: een uitstekende wedstrijd van Brobbey, die solliciteerde naar een kans in het Nederlands elftal. De twee beresterke centrumverdedigers van AEK hadden hun handen vol aan de actieve Ajax-spits.

Steven Bergwijn - 5,5: in de eerste helft versierde hij de strafschop, die hij zelf binnenschoot. Na rust ging Bergwijn mee in de malaise en speelde hij vooral zijn eigen wedstrijd.

Invallers
Chuba Akpom - x: viel na 73 minuten in voor Brobbey en speelde te kort voor een beoordeling.
Amourricho van Axel Dongen - x: viel na 84 minuten in voor Forbs en speelde te kort voor een beoordeling.
Branco van den Boomen - x: viel na 84 minuten in voor Tahirovic en speelde te kort voor een beoordeling.

Maurice Steijn - 5: het lukt Steijn niet om het lek boven te krijgen bij Ajax. Na een redelijke eerste helft, volgde een onthutsende tweede helft. Op die neerwaartse spiraal lijkt de trainer geen antwoord te hebben. Zijn wissels kwamen te laat.