Kroatische Ajacieden dreigen EK te missen, Spanje dompelt Haaland in rouw

Kroatische Ajacieden dreigen EK te missen, Spanje dompelt Haaland in rouw

15-10-2023 22:40
56

Kroatië heeft zondagavond een pijnlijke nederlaag geleden, waardoor het EK op de tocht staat voor de nummer drie van het WK in Qatar. Noorwegen weet op zijn beurt dat het zich sowieso niet direct zal plaatsen voor het toernooi in Duitsland, na een nederlaag tegen Spanje.

Wales - Kroatië 2-1
Met Ajacieden Josip Sutalo en Borna Sosa op de bank begon Kroatië aan het belangrijke duel met Wales. Als de Kroaten wisten te winnen in Cardiff, waren ze al zeker van kwalificatie voor het EK. Het liep echter compleet anders: de bezoekers waren weliswaar de dominante partij aan de bal, maar vlak na rust kwam Wales op voorsprong: Harry Wilson wist Domagoj Vida, die speelde in plaats van Sutalo, op snelheid te kloppen, waarna hij scoorde.

Nog geen kwartier later kopte Wilson ook zijn tweede tegen de touwen, wat voor vreugde zorgde bij de Welshmen. Eén minuut voor die goal was Sosa nog binnen de lijnen gekomen. Daarna zette Kroatië aan en kwam Wales steeds meer in de verdrukking. Dat leverde nog een goal van Mario Pasalić op, maar daar bleef het ook bij. Wales doet zo enorm goede zaken in de EK-kwalificatie en neemt de tweede plek in Poule D nu over van Kroatië, op basis van onderling resultaat. Als Wales nu nog wint van Armenië en Turkije, gaat het land naar het EK en is Kroatië waarschijnlijk veroordeeld tot het spelen van play-offs.

Noorwegen - Spanje 0-1
Tegen de Spanjaarden vocht Noorwegen voor zijn laatste kans op directe kwalificatie voor het EK, terwijl Spanje zich bij een overwinning al zou plaatsen voor het eindtoernooi. Eigenlijk kwamen de Zuid-Europeanen amper in de problemen tegen Haaland en consorten. Aanvankelijk werd een goal van Álvaro Morata nog afgekeurd, maar in de tweede helft was het alsnog raak voor Spanje.

Na meerdere pogingen van zijn ploeggenoten wist Gavi de 0-1 te maken. De VAR deed daarna nog een bijzonder lange check, maar de goal werd goedgekeurd. Daarna werd er niet meer gescoord in Oslo. Zo is Spanje zeker van een plekje op het EK van komende zomer, terwijl de kans klein is dat Noorwegen af mag reizen naar Duitsland. Directe kwalificatie zit er niet meer in, terwijl het behalen van de play-offs via de Nations League ook een lastig verhaal lijkt te worden.

Overige uitslagen
Turkije - Letland 4-0
Polen - Moldavië 1-1
Roemenië - Andorra 4-0