Nederland terug op aarde: Frankrijk loopt ver weg op coëfficiënten-lijst

Nederland terug op aarde: Frankrijk loopt ver weg op coëfficiënten-lijst

15-12-2023 00:15 Laatste update: 01:55
123

Nederland heeft Frankrijk definitief uit zicht zien verdwijnen op de UEFA-coëfficiëntenlijst. De Ligue 1-clubs overwinteren massaal in Europa en sleepten daarmee veel bonuspunten in de wacht. Daar kunnen de eredivisionisten niet aan tippen.

Nederland moest de vijfde plaats op de UEFA-ranking twee weken geleden al afstaan aan Frankrijk, dat nu flink afstand heeft genomen. De achterstand van de Eredivisie-clubs bedraagt meer dan twee punten.

Paris Saint-Germain (Champions League), Stade Rennes, Toulouse, Olympique Marseille (Europa League) en Lille (Conference League) wisten de groepsfase te overleven en pakten allemaal bonuspunten. Namens Nederland wist alleen PSV dat te bereiken, terwijl Feyenoord en Ajax een treetje afdalen en AZ zelfs helemaal werd uitgeschakeld. Daardoor is Nederland na de winterstop afhankelijk van de traditionele top drie, terwijl de Fransen nog alle zes de ijzers in het vuur hebben. Lens eindigde namelijk als derde in zijn Champions League-poule en gaat de Europa League in.

De conclusie is duidelijk: Nederland moet de vijfde plaats op de UEFA-coëfficiëntenlijst voorlopig uit het hoofd zetten. Die plek levert vanaf het seizoen 2025/2026 drie tickets voor de groepsfase van de Champions League op en één voor de voorrondes. De nummer zes moet het doen met twee zekere Champions League-deelnemers en één team dat zich via de voorrondes moet zien te plaatsen.

Hoewel Nederland deze week slechts 0,6 punten pakte, is die zesde plek nog wel stevig in handen. Portugal scoorde deze week goed met 2,2 punten, maar staat nog altijd op grote achterstand. 

De huidige stand van zaken op de UEFA-coëfficiëntenlijst
5. Frankrijk 62.164 (11.583) (6/6)
6. NEDERLAND 59.300 (8.600) (3/5)
7. Portugal 53.149 (7.833) (4/6)