Van de Ven meent recht te hebben op tonnen en daagt Volendam voor arbitragecommissie

Van de Ven meent recht te hebben op tonnen en daagt Volendam voor arbitragecommissie

30 april - 20:54 Laatste update: 21:02
83

Micky van de Ven heeft FC Volendam voor de arbitragecommissie gedaagd, aldus De Telegraaf. De oud-speler van de op degradatie afstevende Eredivisie-club meent recht te hebben op bijna 450 duizend euro. 

Volendam, dat vorig jaar ook al een zaak uitvocht tegen Carel Eiting, stond voor de arbitragecommissie al eerder lijnrecht tegenover Van de Ven. Laatstgenoemde bleef destijds met lege handen achter, maar maakte alsnog zijn droomtransfer naar VfL Wolfsburg. Nu gaat de verdediger van inmiddels Tottenham Hotspur voor een tweede keer een juridische strijd uitvechten met zijn oude club. 

De Telegraaf weet dat Mr. Frans de Weger maandag namens 'de heer M. (Micky) van de Ven' een verzoekschrift heeft ingediend bij de arbitragecommissie van de KNVB. 'Partijen hebben een beëindigingsovereenkomst gesloten waarin staat opgenomen dat Van de Ven recht heeft op tien procent van de netto transferopbrengst', zo is te lezen in de samenvatting op pagina 3. De international van Oranje maakte in 2021 voor 3,5 miljoen euro de overstap van Wolfsburg naar Volendam. Van de Ven kreeg 350 duizend euro van die transfersom. 

Toen hij twee jaar later voor 40 miljoen euro werd aangetrokken door Tottenham ging bij Volendam (vanwege een doorverkooppercentage van vijftien procent) de vlag uit. Om het geld uit Duitsland sneller (in twee termijnen) te ontvangen, stemde de club uiteindelijk in met 12,5 procent. Van de Ven meent met de beëindigingsovereenkomst in de hand recht te hebben op tien procent van de transfersom die Volendam incasseert, ruim 445 duizend euro. 'De club betwist dat en meent dat alleen de door VfL Wolfsburg betaalde 3,5 miljoen euro de netto transferopbrengst behelst', aldus De Telegraaf. 

Van de Ven en zijn advocaat sterken zich door een recente uitspraak van de arbitragecommissie in een soortgelijke zaak tussen Go Ahead Eagles en FC Utrecht. Toen werd er door de arbiters in Zeist geconcludeerd de doorverkoopregeling 'ruimhartig' te interpreteren. Uit mailverkeer tussen Volendam-voorzitter Jaap Veerman en Marcel van de Ven (de vader van Mickey) blijkt dat de linkspoot bereid was om zijn oude club 75.000 euro te schenken, om daarmee een regeling te treffen. Volendam mocht het bedrag van 375.000 euro in tien jaarlijkse termijnen betalen. 'Veerman zegt in een e-mailbericht van 9 april 'door de raad van commissarissen te zijn gevraagd een schikkingsvoorstel van 300 duizend euro te doen (…) Mocht dat niet volstaan dan is het aan de arbiters in Zeist om een oordeel te vellen', zo is te lezen.

Van de Ven wilde geen arbitragezaak
Van de Ven wil zelf niet reageren op de kwestie. Zijn vader Marcel benadruk in een korte reactie dat zijn zoon helemaal geen arbitragezaak wilde. "Op ons verzoek zijn we meerdere keren met FC Volendam om tafel gegaan om het buiten de arbiters en de publiciteit op te lossen. De club incasseert in totaal bijna acht miljoen euro voor Micky en mijn zoon heeft gewoon recht op zijn deel. Hoewel hij nog nóóit een bedankje heeft gehad voor al het geld dat hij opbrengt, was hij bereid 75.000 euro aan de club te schenken. Dat zegt, denk ik, alles over hem. Maar de tijd van onderhandelen is nu voorbij. We eisen nu het volle pond", klinkt het stellig.